zmajlović za RTL danas / 'Optužbe i prebacivanje odgovornosti neće dovesti do ničega'

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović komentirao je optužbe predsjednika zagrebačke Gradske skupštine, Darinka Kosora, kako su on i SDP odgovorni za požar u CIOS-u.

15.4.2014.
18:30
VOYO logo

Nakon višesatne borbe s vatrom  vatrogasci su noćas uspjeli staviti pod kontrolu požar u skladištu tvrtke CIOS, najveći u Zagrebu u posljednjih deset godina. Dan poslije krenule su međusobne optužbe političara, hitnih službi i tvrtke CIOS.

Tko je odgovoran za rasplamsavanje vatre? Vatrogasci se žale da su pozvani prekasno, iz CIOS-a odgovaraju da su ih zvali samo nekoliko minuta nakon izbijanja požara. Iz gradskog Ureda za upravljanje hitnim situacijama tvrde: nitko nije kriv! Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor za požar u Jankomiru je optužio SDP i ministra okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ovom slučaju razgovarali smo s ministrom zaštite okoliša i prirodeMihaelom Zmajlovićem.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine u svojom optužbama kaže da je ovo sve zapravo rezultat vaše politike i politike gradskog SDP-a i nečinjenja posljednjih par godina.

Situacija u kojoj se nalazi Hrvatska po pitanju gospodarenja otpadom je rezultat optužbi i prebacivanja odgovornosti i ne rješavanja problema. Nas optužbe i prebacivanje optužbi neće dovesti do ničega, treba prionuti rješavanju problema. To možemo jedino tako ukoliko ćemo konstruktivno razgovarati o tome kako riješiti problem i u gradu Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj. Ovo ministarstvo i Vlada ima političku volju, ali i osigurana sredstva za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. Dakle, od sanacije odlagališta, uvođenje primarne selekcije do izgradnje postrojenja za obradu otpada. To možemo učiniti samo tako ukoliko svi preuzmu i političku odgovornost, mora postojati politička volja. Nažalost, u mnogim gradovima i općinama te političke volje nije bilo zbog toga što su to projekti koji nadilaze mandat jedne gradske vlade ili jedan mandat ministarstva i iz tog razloga često se puta nije prionulo u rješavanje tog problema. Mi pokazujemo odgovornost, političku volju, i zato već danas imamo vrlo mjerljive rezultate. U samo dvije godine, prema Eurostatovim podacima, smanjila se količina otpada koja završava na odlagalištima, i to za 15 posto, što znači da su te količine otpada, koje nisu zakopane u zemlju, završile u sustavu obrade, odnosno reciklaži. To su odlični rezultati. Isto tako, projekti sanacije odlagališta, imamo trenutno 200 ugovora potpisanih za sanaciju odlagališta na području cijele Hrvatske, no to još nije kraj. Do 2018. moramo uspostaviti centre za gospodarenje otpadom kako bismo mogli zatvoriti odlagališta kao što je primjerice Jakuševac.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obustavili ste dovoz novog otpada ovdje dok ne završi sanacija. Zatekli smo maloprije vaše inspektore ovdje. Poštuju li se ovdje, prema vašim saznanjima, svi standardi sigurnosti  i standardi zaštite okoliša?

Inspekcija je još jučer bila ovdje, no nije mogla pristupiti samoj lokaciji dok se požar ne stavi pod kontrolu i danas uz suglasnost i pratnju policije je obavila očevid. Izrečene su hitne mjere zabrane zaprimanja, skladištenja i obrade otpada dok se ne sanira požarište i to sve u svrhu sprječavanja bilo kakvih daljnih štetnih posljedica ili eventualnog rizika da dođe do širenja požara. Što se tiče ispravnosti, inspekcija vrši redoviti nadzor nad tvrtkom i prilikom zadnje inspekcije nisu bile uočene nepravilnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zna li se u ovom trenutku uzrok? Je li vas netko upoznao s tim kao ministrom?

Ne zna se, dakle, istraga još uvijek traje. Ona je tek počela i nadležne institucije, prvenstveno policija će, nakon što obavi istragu vjerojatno i izaći s priopćenjem za javnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo