NA ZAČELJU LJESTIVCE / Dotaknuli smo dno: Samo su Cipar i Rumunjska gori od Hrvatske

Na skali od 1 do 10 hrvatska javna uprava dobila je mršavih 4,8 što nas smješta na 39. mjesto među 41 istraživanom državom.

15.4.2014.
18:53
VOYO logo

Gore od hrvatske Vlade, svojim zemljama upravljaju samo na Cipru i u Rumunjskoj.

Na skali od 1 do 10 hrvatska javna uprava dobila je mršavih 4,8 što nas smješta na 39. mjesto među 41 istraživanom državom. Razlozi: slab ured premijera, loša kooordinacija među ministarstvima i nejednaka usluga u čitavoj državi.

Za stručnosti i koordinaciju nad ministarstvima, kabinet premijera Milanovića dobio je bijednu dvojku!

"To je sve povezano s nečim što bi se moglo nazvati kapacitetom Vlade da strateški planira. Gdje se onda neke stvari koje su primjerice zadnjih mjeseci zapljusnule javnost, kao što je istodobno naručivanje automobila u istom iznosu kao što su trebale dati za mlade osobe koje rade za 1600 kuna samo jedan od takvih primjera", smatra profesor na Fakultetu političkih znanosti Zdravko Petak.

Protiv argumentirane kritike, ne mogu ništa niti Milanovićevi ministri.

"Slažem se s njima, javna uprava je jedan od najvećih problema hrvatske države. Radimo, reformiramo, restrukturiramo javna poduzeća, reformiramo mnoge druge institucije, spajamo agencije, unutar vlade se borimo za svaku kunu ali i dalje mislim da tu nismo napravili dovoljno", kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Nešto bolje stojimo samo kad je riječ o demokratskim standardima, ocjena je 5,6 ali pozicija i dalje niska - 36. smo na listi od 41 zemlje. Ispitivači visoko vrednuju poštene izbore, sređivanje biračkih popisa, kao i jaču kontrolu nad financiranjem stranaka.

"Ali i tu ima prostora, dakle, sređivanje evidencije prebivališta još uvijek je aktualno tu treba ići stalno s kontrolama", objašnjava ministar uprave Arsen Bauk.

Očekivano, loša ocjena i za ekonomiju. Svega 4,4, šesti smo odostraga i to zbog stalnog pada BDP-a, lošeg kreditnog rejtinga te rastuće nezaposlenosti i lošeg tržišta rada. Ukratko, izostanak strukturnih reformi Hrvatsku smješta na talog Europe no ministri ne daju reći da reformi nema.

"Najlakše je biti general nakon bitke", rekao je ministar turizma Darko Lorencin.

"Ima mjere, ima mjere veliki broj mjera ali te mjere nisu vidljive u kratkom roku one su zapravo jedini spas društva i ekonomije u srednjem i dugom roku. A o srednjem i dugom roku će netko drugi suditi, sudit će ekonomski povjesničari. Ja smatram da je to ispravno", dodaje ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić.

Stručnjaci danas misle drugačije no možda ih doista povijest demantira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo