PONOVLJENO SUĐENJE / Pravni stručnjaci: Kazna Paravinji može biti smanjena, ali i ne mora

Kada će Draganu Paravinji početi novo suđenje, još nije poznato. Vrhovni sud naredio je ponovljeno suđenje nakon što je ukinuo dio presude kojom je osuđen i za slivovanje. Time je otvoren put za drastično smanjenje 40 godina duge kazne zatvora, ali pravni stručnjaci kažu - ne nužno!

16.4.2014.
18:53
VOYO logo

Obitelj AntonijeBilić i dalje ne želi govoriti o odluci Vrhovnog suda da se DraganuParavinji ponovno sudi za ubojstvo njihove kćeri.

Ne žele govoriti ni njegovi roditelji u Novoj Pazovi. "Čula sam ali nisam u stanju da pričam. Izvnite", rekla nam je telefonom Ružica Paravinja, majka Dragana Paravinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obiteljski prijatelj Bilićevih i čovjek koji je jedini vidio kako Antonija ulazi u Paravinjin kamion kaže: novo suđenje bit će teže nego prvo.

"Pa ako bude opet sve ispočetka, zvati obitelj pa nas sve ponovno, ja mogu gvoriti samo ono što sam prije govorio, ja imam samo istinu za reći. Prije sam govorio i sada ću, istina, samo istina", rekao je FraneBilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Vrhovnom sudu nema dvojbe da je Paravinja ubio Antoniju. Njegovo priznanje smatra zakonitim, kao i biološke dokaze za koje on tvrdi da su podmetnuti. Ipak, suci ističu da mu silovanje nije dokazano. Kao ni da je, kako bi ga prikrio, počinio teško ubojstvo djevojke za što je osuđen na 40 godina zatvora. A upravo o kvalifikaciji - teško ili obično ubojstvo - ovisi visina kazne.

"Pravna posljedica toga je izričito značajna, za obično ubojstvo je po starom zakonu bilo 15 godina zatvora, po novom zakonu je 20 godina, a dugotrajni zatvor je 40 godina i on je na tu kaznu bio osuđen", rekao je odvjetnik VeljkoMiljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ponovljenom suđenju kazna Paravinji doista može biti smanjena, ali i ne mora. Osim prikrivanja ubojstva, zakon poznaje još pet razloga za izricanje dugotrajne kazne zatvora, jedan od njih je i ubojstvo maloljetnika. Pa se kvalifikacija može također promijeniti.

"To je u svakoj fazi dokaznog postupka i prije završetka glavne rasprave koja će opet početi dozvoljeno i najprirodniji je način mijenjanja optužnice ili činjeničnog ili zakonskog stanja kad se to prilagođava rezultatima dokaznog postupka, to je naispravnije", rekao je Miljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novom dokaznom postupku koji slijedi, bit će i jedan dokaz kojeg u prvom nije bilo: tijelo Antonije Bilić koje je tek kasnije pronađeno. Datum početka novog suđenja još nije određen.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo