POSTIGNUT DOGOVOR O REBALANSU? / SDP i HNS se još natežu oko rezanja deficita

Prvo je ministar financija Slavko Linić najavio da će na prošlotjednoj sjednici Vlade biti novo rezanje deficita,a onda se to nije dogodilo. Potom je premijer rekao da je točku skinuo s dnevnog reda da bi se sa svime upoznao HNS i da je sve riješeno. A nakon što su Ivan Vrdoljak i Vesna Pusić danima tvrdili da i nije baš tako uslijedila je današnja dramatična sjednica užeg kabineta Vlade.

16.4.2014.
18:30
VOYO logo

Buran dan na Markovu trgu. Uži kabinet je trebao usvojiti prijedloge mjera za dodatnu štednju, što je zahtijevalo slaganje svih koalicijskih partnera.

"Sve je pod kontrolom", kazao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

No možda ipak nije, ili bar nije bilo. Iako je predsjednik Vlade Milanović tvrdio da je rebalans osobno povukao s prošle sjednice Vlade iz samo jednog razloga.

"Da budemo na čistu, da je to ono što na prihodnoj strani i na smanjenju nekih rashoda hoćemo i možemo i to nije kraj priče, bit će još!", kazao je Milanović.

Koalicijski partneri na užem kabinetu nisu bili oduševljeni predloženim. SDP-ovci nisu htjeli ništa otkriti. Problem je navodno bio rezanje subvencija, čega se preko neke mjere nisu željeli odreći ni HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ni SDP-ov ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Neki drugi ministri, pak, su se sa svojim rezovima odavno pomirili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rezat će se nešto u okviru naših subvencija, ali ćemo voditi računa o tome da se to kompenzira narednih godina s obzirom na sredstva EU. Tako da ako smanjite 40, a u odnosu na prošlu godinu dodate 400, onda je to veliko povećanje za direktne subvencije i poticaje malim i srednjim poduzetnicima nego što je bilo prošle godine", kazao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Očekivano, za šefa oporbe ovakvo je planiranje proračuna i mjera za uštedu - neprihvatljivo.

"To je sve bilo predvidljivo s obzirom da ova vlada  nije podastrijela EU i EK ništa iz čega bi se naziralo da vlada ima plan, da ima program zapošljavanja, rasta i tako dalje.  /blic/ ova vlada je već odavno digla ruke od hrvatskog gospodarstva, ljudi moji. Ovo je samo agonija koja će trajati do izbora, nažalost", kazao je Tomislav Karamarko.

No pitanje je koliko bi neka druga Vlada imala mogućnosti izbjeći rezove: zahtjevi za njima ionako stižu iz Bruxellesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo