Sumnja na zlouporabu ovlasti / Financijske malverzacije: Uhićen bivši specijalac Josip Klemm

Policija je potvrdila vijest o uhićenju Josipa Klemma ne navodeći njegov identitet, već samo godinu rođenja, a priveli su ga zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

16.4.2014.
18:37
VOYO logo

U Zagrebu je uhićen bivši specijalac iz Domovinskog rata i vlasnik jedne od najvećih zaštitarskih tvrtki - Josip Klemm.

Vijest je potvrdila policija ne navodeći njegov identitet, već samo godinu rođenja (1972.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku je pretraga njegove kuće a potom će i njegove firme. Sumnjiči ga se da je od početka 2005. do sredine 2007. neosnovano prebacivao novac s računa jedne vlastite tvrtke na više drugih, također u njegovu vlasništvu, pomoću fiktivnih računa.

Na taj način je navodno pribavio najmanje 3 milijuna i 200 tisuća kuna. U tijeku je pretraga njegove kuće i poslovnih prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon dovršenih višemjesečnih zajedničkih izvida Ravnateljstva policije, Porezne uprave i Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu uhićen je hrvatski državljanin (1972.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 1., 3. i 4. Kaznenog zakona koji će, nakon provedenih dokaznih radnji, uz kaznenu prijavu biti doveden pritvorskom nadzorniku", potvrdili su iz MUP-a.

Navodi se da za kaznena djela terete još jednu osobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ujedno, rezultati provedenih izvida ukazuju da postoje osnove sumnje da je drugi hrvatski državljanin (1959.) počinio kazneno djelo pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 1., 3. i 4. Kaznenog zakona/97 u svezi članka 38. Kaznenog zakona/97.

Postoje osnove sumnje da je uhićenik, od početka 2005. do sredine 2007. u Zagrebu, kao direktor jednog trgovačkog društva iz Zagreba, nalagao neosnovana plaćanja sa žiro-računa tog društva na žiro-račune više drugih trgovačkih društava, koja društva su trgovačkom društvu uhićenika, prema prethodnom dogovoru, izdavala račune za neobavljene usluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno, postoje osnove sumnje da je uhićeniku u tome pomagao drugoprijavljeni, na način da je pronalazio odgovorne osobama raznih trgovačkih društava i s njima dogovarao da trgovačkom društvu uhićenika izdaju račune za neobavljene usluge. Nakon što bi plaćanje bilo izvršeno, po nalogu drugoprijavljenog, odgovorne osobe tih društava podizale bi novčana sredstva i predavali mu ih, a drugoprijavljeni ih je predavao uhićeniku.

Na opisani način uhićenik si je pribavio imovinsku dobit u iznosu od najmanje 3.244.121,73 kn, za koji iznos je oštetio trgovačko društvo u kojem je odgovorna osoba", potvrdili su iz MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dva tjedna je USKOK ispitivao Klemma zbog sumnjive transakcije, tj. zajma od 4,142.966 kuna koji je odobren košarkaškom klubu Ciboni kako bi se platila odšteta košarkaškom klubu Zagreb za transfer Darija Šarića u Cibonu.

Rekao je kako je taj transfer bilo samo jedno od pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo