LOVRIĆ MERZEL KAŽNJENA / Premijer nije u sukobu interesa, postupak protiv Bandića i Keruma

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Na dnevnom redu današnje sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa nalaze se samo visoki državni dužnosnici, među kojima su predsjednik i potpredsjednica Vlade Zoran Milanović i Vesna Pusić, dvoje ministara, sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, vođa oporbe Tomislav Karamarko, nekoliko saborskih zastupnika.

17.4.2014.
10:49
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Zbog toga što nije obavijestila Povjerenstvo o udaji za MladenaMerzela s kojim je nastavila poslovnu suradnju sisačko-moslavačkoj županica MariniLovrićMerzel Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izreklo je sankciju u vidu obustave dijela plaće u iznosu od 6.000 kuna koji će joj biti oduzeti kroz dva mjesečna obroka.

Lovrić Merzel je obaviještena o odlučivanju iako je u zatvoru, a da je htjela, mogla je biti dovedena na sjednicu. Tražila je odgodu koja je odbijena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ranijem pisanju medija županicu se tereti da je Sisačko-moslavačka županija financirala lokalnu radijsku postaju u kojoj je jedan od suvlasnika njezin muž. Samo financiranje nije sporno, ali je problem što županica o tome nije obavijestila Povjerenstvo koje bi joj dalo upute kako to učiniti na transparentan način.

I saborskom zastupniku IvanuRačanu je izrečena sankcija od 6.000 kuna u dva mjesečna obroka jer je tri mjeseca zakasnio prenijeti na posrednika upravljačka prava nad svojom marketinškom tvrtkom. To je trebao napraviti čim je ušao u Sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog naknade od 87.000 kuna koju je primio dok je obavljao dužnost zamjenika župana sisačko-moslovačke županije zastupniku IvanuŠanteku izriče se samo deklarativna odluka.

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Milanović, Pusić, Opačić i Lorencin nisu u sukobu interesa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije danas pokrenulo postupak za odlučivanje o sukobu interesa za premijera ZoranaMilanovića, prvu potpredsjednicu vlade VesnuPusić i potpredsjednicu MilankuOpačić te ministra DarkaLorencina jer nije utvrdilo kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predmetu premijera Milanovića Povjerenstvo smatra da nije sukob interesa to što je njegova supruga Sanja Musić Milanović sudjelovala u radnoj skupini za izradu programa zdravstvenog odgoja jer za to nije primila naknadu i da nema dokaza da je premijer stavio privatni interes iznad javnog.

Također nije utvrđeno da je Milanović pogodovao bratu da dobije povoljan kredit kod Nove ljubljanske banke 2007. u vrijeme kad je bio zastupnik Hrvatskog sabora, ni kasnije kao premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je utvrdilo da je potpredsjednica VesnaPusić prijavila u izvješću o imovinskom stanju da joj je suprug Jurgis Oniunas 25-postotni suvlasnik tvrtke Ascedant d.o.o. Činjenica da ta tvrtka ima u vlasništvu istoimene tvrtke u Sloveniji, BiH i Srbiji, što Pusić nije prijavila, nije kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa, jer to i nije bila dužna učiniti.

Potpredsjednica Pusić o tome je nakon sjednice vlade izjavila kako je njezin jedini stav bio da se nadala da će Povjerenstvo postupiti u skladu sa svim činjenicama i doći do istine. "Vidim da su to i učinili", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U predmetu potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih MilankeOpačić Povjerenstvo je utvrdilo kako svojim položajem nije pogodovala zapošljavanju Žarka Vukobrata u Kabinetu ministrice ni DubravkeMarušić kao načelnice sektora i time povrijedila Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Povjerenstvo je zauzelo stajalište kako pripadnost istoj političkoj stranci ne predstavlja povezanost koja bi u tom predmetu bila sporna.

Povjerenstvo je utvrdilo da je ministar turizma DarkoLorencin pravodobno prenio upravljačka prava nad tvrtkom Lorencin d.o.o. registriranu za poljoprivredu, nekretnine i turizam, pri stupanju na dužnost pomoćnika ministra gospodarstva, pa tako nije bio u sukobu interesa ni pri stupanju na dužnost ministra turizma. Također je utvrđeno da ta tvrtka nije poslovala s tijelima državne uprave i lokalne samouprave ili tvrtkama u državnom vlasništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I on je novinarima nakon Vlade izjavio kako smatra da nije u sukobu interesa te da je odluku prepustio Povjerenstvu.

Povjerenstvo neće pokrenuti postupak protiv TomislavaKaramarka kojeg je netko prijavio zbog suvlasništva u više kompanija. Utvrđeno je da je stupanjem na dužnost ravnatelja POA-e 2005. godine prebacio upravljačka prava sa svih tvrtki, a 2006. prenio i poslovne udjele te nije njihov vlasnik. Od KK Zagreb ne prima naknadu, pa nema sukoba interesa.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrenut postupak protiv Bandića, Keruma i Salapića

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Protiv HDSSB-ova zastupnika JosipaSalapića Povjerenstvo je pokrenulo postupak jer je bio član trgovačkog  društva. Mora se očitovati u roku od 15 dana.

Postupak utvrđivanja sukoba interesa pokrenut je i protiv zagrebačkog gradonačelnika MilanaBandića jer je primao naknadu kao predsjednik Turističke zajednice Grada Zagreba od 2009. do 2013. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da s prestankom mandata splitskog gradonačelnika ŽeljkoKerum nije u propisanom roku od 30 dana predao imovinsku karticu, pokrenut je i postupak protiv njega.
Povjerenstvo je bezuspješno pisanim putem tražilo da dostavi karticu, jer je on odbijao zaprimiti pošiljku na nekoliko adresa. Na kraju je pismeno primila njegova sestra, ali on je ipak nije predao.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo