alarmantni podatak / Linić za RTL: Državni dug bit će još veći!

Državni dug premašio je 220 milijarda kuna u 2013. godini i popeo se na čak 67 posto BDP-a. Taj je alarmantni podatak objavio Državni zavod za statistiku. Za Vladu koja je mandat počela najavom da žele zaustaviti zaduživanje, porazna je činjenica da je u dvije godine Kukuriku vladavine dug veći gotovo 50 milijarda kuna. I dok ministar financija Slavko Linić i dalje tvrdi da je to rezultat prethodnika, u oporbi se čude koliko je dug porastao samo u prošloj godini!

18.4.2014.
18:45
VOYO logo

Dug države je eksplodirao.

"220 milijardi i 196 milijuna kuna odnosno 67,1 posto BDP-a. Tu se zapravo radi o značajnom porastu u odnosu na prethodnu godinu", kazao je ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof.

U prvoj godini mandata kukuriku koalicije dug je povećan za 13 milijarda kuna, u drugoj čak za 37 milijarda. Ukupno: više od 50 milijarda kuna.

Premijer Zoran Milanović koji je mandat počeo riječima "Ne možemo više živjeti na dug" u intervjuu RTL-u je priznao: Javni dug raste ali je u granicama kontrole, ali uz ovakav trend - to nije dobro i to treba zaustaviti.

Ministar financija kaže: to je cijena sređivanja starih dubioza u brodogradnji, zdravstvu, neracionalnim javnim poduzećima.

"Sve su to plaćeni dugovi umjesto željeznica u mjesto hrvatskih cesta koje ne plaćaju svoje dugove", kazao je ministar Slavko Linić.

I tu nije kraj: dug koji je premašio 67 posto BDP-a još će rasti.

"Da nažalost rast će još i kad sve to zbrojimo ostaje pitanje da je upitno da li ćemo se zaustaviti do 80 posto BDP-a", dodao je Linić.

80 posto! Poslodavci u Hrvatskoj hvataju se za glavu.

"Nastavimo li se ovako zaduživati to je kao da jurimo dvjesto na sat prema zidu, a umjesto kočnice stišćemo gas. Dugoročno na ovaj način nećemo dugo izdražati, naši će rezultati biti sve gori i teži, i kriza će se produbljivati", poručuje Bernard Jakelić iz Hrvatske udruga poslodavaca.

Oporbi nije jasno zašto se vlada toliko zadužila u samo jednoj godini.

"Mene bi stoga zanimalo obrazloženje kako iz kojih izvora i zašto je javni dug narastao 36 milijarda a deficit je navodno samo 17 milijarda", rekla je Martina Dalić iz HDZ-a.

Linić objašnjava da najveći dio duga odlazi upravo na popravljanje grijeha HDZ-ove vlasti i smanjenje deficita.

Rupu u proračunu Kukuriku je u prvoj godini mandata smanjio za 9,5 milijarda a u drugoj za svega sto milijuna kuna. Sa čak 7,8 posto BDP-a deficit je lani pao na 4,9 posto.

"Naš je najveći problem što ova vlada donosi odluke i čisti situacije i zato raste dug, no u isto vrijeme vidite nesto drugo - pada deficit", ističe Linić.

Manji deficit honorirat će Vladi Europska komisija, ali teško da će mu pljeskati građani koji zbog stiska države - sve teže žive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo