od ljeta nova pravila / Ovo bi mogao biti posljednji Uskrs s domaćim jajima

Ukupno će se na hrvatskim uskrsnim stolovima naći oko 30 milijuna jaja i to uglavnom od hrvatskih nesilica. No, ovo bi mogao biti posljednji Uskrs u Hrvatskoj s domaćim jajima. Od 1. srpnja farmeri moraju usvojiti propise Europske unije ili ugasiti farme.

18.4.2014.
19:14
VOYO logo

Navala je na štandove s jajima. Netko tko obično kupi desetak jaja, pred Uskrs kupi u prosjeku 40-ak, ali i više, kažu prodavači.

U Hrvatskoj se na mjesec proizvede oko 700 milijuna komada jaja, a pojede se na desetke milijuna. Pred Uskrs brojke rastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prosječna potrošnja na nacionalnom nivou je 50-55 milijuna komada mjesečno. U uskrsnom mjesecu povećava se za 25-30 posto ili 15, 20 milijuna komada", rekao je BrankoBobetić, direktor tvrtke Croatiastočar.

Cijene jaja nisu porasle. "Mi smo čak i cijene snizili. Kod mene su sve cijene snižene", kaže TomislavŠelendić iz Velike Gorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdenko Roginić je vlasnk farme s 350 koka nesilica. Dnevno mu snesu od sto do 150 jaja.

"Stopedeset jaja ako su idealni uvjeti. Danas će snesti 10 posto manje jer ste vi tu s kamerom. Ako nešto unutra radite, taj dan uopće ne snesu jaja", rekao nam je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1. srpnja za farmere vrijede europska pravila koja kažu: najviše devet koka smije boraviti na četvornom metru u staji. Svaka koka van staje mora imati četiri četvorna metra slobodnog prostora, a kavezi moraju biti najmodernije opremljeni.

"Bojimo se s obzirom na europsku regulativu, kad se manji možda neće moći prilagoditi da dođe do manjka jaja i ekslacije uvoza", rekao je Bobetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, sada se uvozi vrlo malo jaja, manje od dva posto. Zdenko priznaje da nema novca za ulaganja u farmu pa upozorava - vrlo brzo moglo bi nestati domaćih jaja.  

Za sada na tržištu ipak prevladavaju domaća jaja - zdrava i svježa te spremna za uskrsne radosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo