ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA / Većina stanovnika Donjecka protiv pripojenja Rusiji

Image
Foto: AP Images

Na cijelom rusofonom jugoistoku Ukrajine, 69,7 posto protivi se pripojenju, 15,4 posto ih je za, a 12,5 posto nema mišljenje o tome, po anketi među 3232 osobe u osam regija koju je proveo Međunarodni institut za sociologiju iz Kijeva.

19.4.2014.
13:22
AP Images
VOYO logo

Većina stanovnika u regiji Donjeck na istoku Ukrajine protivi se pripojenju Rusiji, ali smatra nezakonitima prozapadne vlasti u Kijevu, prema ispitivanju javnog mnijenja objavljenom u subotu.

Više od pedeset posto ispitanika (52,2 posto) u Donjecku odbacuje ideju o pripojenju tog teritorija Rusiji, nasuprot 27,5 posto njih koji su za pripojenje, dok se 17,3 posto ne može odlučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na cijelom rusofonom jugoistoku Ukrajine, 69,7 posto protivi se pripojenju, 15,4 posto ih je za, a 12,5 posto nema mišljenje o tome, po anketi među 3232 osobe u osam regija koju je proveo Međunarodni institut za sociologiju iz Kijeva, a objavio dnevnik Djerkalo Tyjnia.

Ipak, gotovo tri četvrtine ispitanih smatra da su prijelazni predsjednik Ukrajine OleksandrTurčinov i premijer ArsenijJacenjuk izabrani nelegalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U području Donjecka gdje su koncentrirane separatističke snage, 41,4 posto se izjašnjava u korist decentralizacije, 38,4 posto za "federalnu" Ukrajinu, kao što predlaže Moskva, a 10,6 posto ih je za status quo.

Nešto više od 70 posto ih želi pripojenje zoni slobodne razmjene koju predvodi Rusija, nasuprot 9,4 posto njih koji su za ulazak u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruske snage na granici s Ukrajinom zbog predostrožnosti

Dodatne ruske vojne snage koje se nalaze na granici s Ukrajinom razmještene su ondje kao odgovor na nestabilnu situaciju u Ukrajini, rekao je u subotu kremaljski glasnogovornik, što je drukčije od ranijeg objašnjenja prema kojemu su se ondje nalazile zbog rutinskih vježbi.

"Na ukrajinskoj granici naše su vojne snage. Neke su ondje stacionirane stalno, a ostalo su stigle kao pojačanje, s obzirom na aktualno stanje u Ukrajini", rekao je glasnogovornik ruskoga predsjednika Vladimira PutinaDmitrijPeskov za televizijsku postaju Rusija 1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukrajina je zemlja u kojoj se upravo dogodio vojni udar, dakle prirodno je da bilo koja zemlja zauzme posebne mjere predostrožnosti zbog sigurnosti", kazao je te dodao da Rusija smije razmještati svoje vojne snage na vlastitome teritoriju bez ikakavih restrikcija.

Opovrgao je informacije prema kojima se ruska vojska miješa u događaje na ukrajinskom teritoriju. Takvi su navodi "u potpunosti pogrešni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo