NEMA DOGOVORA U KOALICIJI / HNS i dalje ne prihvaća Linićeve planove za spas proračuna

Građani Republike Hrvatske za Uskrs su od Vlade primili ne pretjerano lijepu čestitku: rast trošarina na goriva odmah se odrazio na cijene, a da ni nakon pet godina ne izlazimo iz recesije jasno je nakon jučerašnjeg alarmantnog podatka da je državni dug povećan za 20 posto i da Hrvatsku doslovno ubijaju kamate. Za RTL Danas ministar financija Linić jučer je otvoreno priznao da bit će još i gore.

19.4.2014.
18:30
VOYO logo

Čak 220 milijardi kuna javnog duga, odnosno ogromnih 67 posto BDP-a. Gorivo je zbog novih trošarina skuplje za 25 lipa, a Vlada sad službeno ni ove godine ne očekuje rast gospodarstva.

Ništa od navedenog, čini se, nije tema za predsjednika Republike - njegova je pažnja bila na nečem drugom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No nekima su ove teme neizbježne. Vladajuća koalicija već dvije godine ne uspijeva državu izvesti iz krize ni smanjiti potrošnju, za koju kažu da je dovedena u red.

"Mislim da smo potrebne rezove učinili, pitanje je koliko još ima prostora. Mislim da je vrijeme da se fokusiramo na prihodovnu stranu proračuna", poručuje ministrica graditeljstva i prostornog uređenja AnkaMrakTaritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No i ona je prenapregnuta, pa šef Vlade razmišlja o dovođenju rashoda u red, i to na srednji i dugi rok.

"Na kraju morate presjeć, manje ili više oštro. Mi u ovoj cijeloj priči nažalost nailazimo cijelo vrijeme ili na reakciju ne diraj ništa, ne diraj u postojeći poredak stvari..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

...Ili nailaze na neodobravanje koalicijskih partnera oko nekih prijedloga, poput uvođenja poreza na nekretnine.

"Ovaj čas zasigurno nije pravo vrijeme za uvođenje tog poreza, kao što je već u nekoliko navrata bilo rečeno. Ali, trebamo iskoristiti vrijeme za pripremu za uvođenje tog poreza, a to je bila Uredba o procjeni nekretnina", kaže Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ništa od ovog oporbu ne čini zadovoljnom. Priznaju da su sve dosadašnje vlade gomilale javni dug, ali nakon dvije godine mandata ova Vlada, tvrde u HDZ-u, više nema ispriku.

"Oni ne znaju pokretati i poticati pokretače gospodarskog rasta i razvoja, kontinuirano svojim proračunskim mjerama utječu negativno na pokretače rasta i razvoja", rekla je bivša zastupnica u Europskom parlamentu IvanaMaletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je samo ima li alternativa ideju, i vjerodostojnost.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo