spriječiti nastanak bolesti / Zavod za zdravstveno predlaže - svaki rođendan pregled jedan!

U Hrvatskoj oko 15 milijarda kuna odlazi na liječenje triju kroničnih nezaraznih bolesti: dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i kronične opstruktivne bolesti pluća. Veliki je to teret za zdravstveni sustav koji i onako grca u dugovima. Kako bi se spriječio nastanak bolesti, Zavod za zdravstveno predlaže - svaki rođendan pregled jedan!

20.4.2014.
18:54
VOYO logo

Na preventivni pregled Maja je stigla kod svog liječnika. Nakon mjerenja tlaka i razgovora s liječnikom - izmjerili su joj šećer pa se vagala.

"Nemam nikakvih problema, nadam se da brinem, osim tog pušenja, to ćemo vidjet kasnije možda odlučim prestati", kazala je MajaKovačević, Jarek Bisaški.

Otkako je na snazi novi model ugovaranja kod obiteljskih liječnika, u posljednjih godinu dana broj preventivnih pregleda povećao se gotovo 12 puta.

Liječnici su kod svojih pacijenata otkrili tako neke bolesti koje inače ne bi.

"Često se dogodi da mi otkrijemo dijabetes, da otkrijemo hipertenziju", izjavila specijalist obiteljske medicine ZoranMaravić.

HZZO preporučuje da se svake godine uoči rođendana u obiteljskoj ordinaciji obavi besplatni preventivni pregled. Time se žele rano otkriti nezarazne kronične bolesti.

"Osim što se značajno podiže kvaliteta života onih kojima je na vrijeme otkrivena i regulirana kronična nezarazna bolest predstavlja i veliku uštedu za čitav sustav i onda mogućnosti za preusmjeravanja tog novca na one vulnerabilne skupine poput djece onkoloških bolesnika, autoimunih bolesti", poručila je zamjenica ravnatelja HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec.

Uz pregled, liječnici daju i savjete o zdravom životu i prehrani, a ako se otkrije neka bolest, pacijenti se šalju na druge pretrage.

"Najviše imamo problema s tjelesnom težinom. Tjelesna težina raste iz godine u godinu. Ako ja uspijem prevenirati jednu amputaciju godišnje, ja sam napravio dobar posao", dodaje Maravić.

Prevencijom čuvamo svoje zdravlja, a ako se bolest rano otkrije, na vrijeme se može i izliječiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo