POREZNA UPRAVA SE POHVALILA / Prodajom ovršenih pokretnina naplatili 670 milijuna kuna duga

Image

Tijekom 2013. izdano je ukupno 125.038 rješenja o ovrsi pljenidbom i prijenosom novčanih sredstava ovršenika koje imaju na računu kod banke i to 75.968 za fizičke osobe i 49.070 za pravne osobe, te je ukupno naplaćeno 2,3 milijarde kuna.

21.4.2014.
7:52
VOYO logo

ZAGREB - Porezna je uprava prošle godine temeljem javnih prodaja i drugih načina podmirenja duga po rješenjima o ovrsi pljenidbom, procjenom i prodajom pokretnina naplatila 670,3 milijuna kuna duga, a od ove godine podatke o javnim dražbama objavljuje i na svojoj internet stranici.

Porezna uprava postupak naplate i ovrhe radi naplate poreza, doprinosa i javnih davanja provodi temeljem odredbi Zakona o Poreznoj upravi, a postupak ovrhe radi naplate poreznog duga provodi se sukladno odredbama Općeg poreznog zakona. Ovršni postupak provodi se protiv svih poreznih obveznika, za dug koji nije plaćen u roku, neovisno o njegovoj visini, ističu iz Porezne uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdano 125.038 rješenja o ovrsi novčanih sredstava i 9.443 rješenja ovrha pokretnina

Po podacima koje iznose, tijekom 2013. izdano je ukupno 125.038 rješenja o ovrsi pljenidbom i prijenosom novčanih sredstava ovršenika koje imaju na računu kod banke i to 75.968 za fizičke osobe i 49.070 za pravne osobe, te je ukupno naplaćeno 2,3 milijarde kuna.

U istom razdoblju izdano je 9.443 rješenja o ovrsi pljenidbom, procjenom i prodajom pokretnina, objavljeno 995 oglasa o javnoj prodaji, te je temeljem javnih prodaja i drugih načina podmirenja duga po tim rješenjima o ovrsi pljenidbom, procjenom i prodajom pokretnina (npr. porezni obveznik sam podmirio dug kada se pokrenuo postupak pljenidbe, nakon druge javne prodaje Porezna uprava odlučila je o načinu prodaje itd.) naplaćeno 670,27 milijuna kuna, kažu u Poreznoj upravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kako objašnjavaju, jedna od mjera ovršnog postupka koje provodi Porezna uprava je i ovrha pljenidbom, procjenom i prodajom pokretnina.

Početkom travnja 'zaredale' objave o javnim prodajama pokretnina

Oglas o javnoj prodaji uobičajeno se objavljuje u mjestu gdje se stvari prodaju kao i na oglasnoj ploči u područnom uredu Porezne uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kako bi informacije o javnim prodajama pokretnina bile što dostupnije širem krugu građana, Porezna uprava od 2014. godine objavljuje podatke o javnim dražbama i na vlastitoj internet stranici, odgovorili su iz Porezne uprave na upit o sve većem broju objava o javnim dražbama.

Tako su s početkom travnja na internet stranicama Porezne uprave 'zaredale' objave područnih ureda o javnim prodajama pokretnina na kojima se najčešće prodaju osobni automobili, no prodaju se i plovila, radni strojevi, namještaj, ali i primjerice odjeća i obuća, trikotaža, čaše, stolovi, itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tih objava vrijednosno je 'najjača' ona područnog ureda Split u kojem je bila oglašena prodaja namještaja (kuhinje, spavaće sobe i dnevni boravci), vrtnih garnitura, bijele tehnike i pojedinačnih komada namještaja, uz oglašenu cijenu od 3,6 milijuna kuna, a prodavali su primjerice i plovilo Rivlera po cijeni od 900 tisuća kuna.

Područni uredi od Dubrovnika do Osijeka najčešće oglašavaju prodaju automobila, a tu se može naći štošta, od primjerice Opel Vectre iz 1997. godine za 729 kuna, ili Mercedesa iz 1987. za 2 tisuće kuna, pa do BMW-a serije 3 iz 2006. po cijeni od 111 tisuća kuna, ili Renaulta Midlum C iz 2007. godine za 391,3 tisuće kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, često se oglašava i prodaja motocikala i mopeda, teretnih vozila, ili radnih strojeva, pa su tako primjerice poreznici iz Pazina oglasili javnu prodaju traktor iz 1971. za 18 tisuća kuna, a poreznici iz Varaždina da neposrednom pogodbom prodaju radni stroj JCB 3CX Digmaster po početnoj cijeni od 300 tisuća kuna, ili teretno vozilo Mercedes iz 1991. za 200 tisuća kuna.

Temeljem rješenja o ovrsi pljenidbom, procjenom i prodajom pokretnina poreznici često oglašavaju i javnu prodaju razne trgovačke robe. Tako su primjerice poreznici s područa Rijeke uz ostalo oglasili prodaju razne trgovačke opreme po cijeni od 200 tisuća kuna, oni iz Virovitice prodaju glačala, radnih stolova, tkanina, kuhinjskog tekstila, posteljine i ručnika, zavjesa, traka i ukrasnih vrapci, i sl., a oni iz Bjelovara prodaju vatrogasnog aparata, 20 komada čaša po 5 kuna za komad, drvenih okruglih stolova za 100 kuna, ili drvenog stola ručne izrade za 200 kuna, itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javne prodaje ovršenih pokretnina

Jedna od mjera ovršnog postupka koje provodi Porezna uprava je i ovrha pljenidbom, procjenom i prodajom pokretnina. Zaplijenjene pokretne stvari javno se prodaju, a iznimno se, ako je zaplijenjena lako kvarljiva roba, takva roba može unovčiti neposrednom pogodbom.

Javna prodaja određuje se oglasom o javnoj prodaji koji mora sadržavati podatke o mjestu, danu, satu i načinu prodaje te opis predmeta koji se prodaju i njihovih početnih cijena i uvjete prodaje. Oglas o javnoj prodaji objavljuje se na uobičajeni način u mjestu gdje se stvari prodaju kao i na oglasnoj ploči u područnom uredu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porezna uprava, koja vodi ovršni postupak za pokretnine čija je procijenjena vrijednost veća od 50.000 kuna, dostavlja Hrvatskoj gospodarskoj komori podatke o pokretninama koje se prodaju u ovršnom postupku. Ako je procijenjena vrijednost pokretnina koje se javno prodaju veća od 200.000 kuna, oglas se mora objaviti u dnevnom tisku, navode iz Porezne uprave.

Objašnjavaju također kako se javna prodaja može obaviti javnim licitiranjem, kao i licitiranjem putem zatvorenih pisanih ponuda koje se javno otvaraju na početku prodaje. Također ovrhovoditelj može uvjetovati sudjelovanje na javnoj prodaji polaganjem jamčevine u iznosu do 20 posto procijenjene vrijednosti popisane imovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javna prodaja može započeti ako su se prijavila najmanje dva ponuđača, a u protivnom se odgađa. Kao kupci na javnoj prodaji ne mogu sudjelovati ovršenik, niti službene osobe zaposlene u Poreznoj upravi.

Na prvoj javnoj prodaji pokretnine se prodaju po najvišoj ponuđenoj cijeni koja ne smije biti niža od dvije trećine njihove vrijednosti utvrđene procjenom. Ako se ne postigne ta cijena, određuje se druga javna prodaja nakon najmanje pet dana i na njoj se stvari mogu prodati po cijeni koja ne može biti niža od jedne polovine vrijednosti utvrđene procjenom. Ako se pokretnine ne prodaju niti na drugoj javnoj prodaji, porezno tijelo može odlučiti o načinu prodaje, objašnjavaju iz Porezne uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo