priveli je i svezali joj oči / Separatisti zatočili ukrajinsku novinarku i optužili je za 'ratni zločin'

Image

Novinarku Irmu Krat (29) oteli su militanti u gradu Slavjansku, a ukrajinska novinska agencija i ostali lokalni mediji prenose blogera iz istočne Ukrajine koji kaže da su militanti zatočili još tri strana novinara.

21.4.2014.
12:35
VOYO logo

Proruski separatisti na istoku Ukrajine zatočili su ukrajinsku novinarku optužujući je za "ratne zločine" tijekom prosvjeda na Majdanu u kojima je svrgnut proruski predsjednik, izjavio je u ponedjeljak njezin odvjetnik. Izvješća govore da ima još otetih novinara.

Irmu Krat (29) oteli su militanti u gradu Slavjansku, rekao je OlegVeremienko, odvjetnik internetske televizije na kojoj radi Krat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski internetski kanal Life News objavio je videosnimku na kojoj se vidi kako Krat odvode naoružani maskirani muškarci i aktivist koji kaže da je uhićena. Veremienko tvrdi da je u srijedu zatočen i slobodni novinar SergejLefter (22).

Ukrajinska novinska agencija i ostali lokalni mediji prenose blogera iz istočne Ukrajine koji kaže da su militanti u Slavjansku zatočili još tri strana novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OESS-ov posrednik s vođom proruskih separatista 

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Posrednik OESS-a na istoku Ukrajine u utorak se prvi put susreo s vođom proruskih separatista u gradu Slavjansku, središtu krize.

Mark Etherington je novinarima izjavio da je dva sata razgovarao sa samoproglašenim gradonačelnikom VjačeslavomPonomarjevom i upitao ga hoće li poštivati prošlotjedni sporazum iz Ženeve po kojem su se Rusije i Ukrajina dogovorile da se militanti razoružaju i napuste zauzete javne zgrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Etherington nije rekao što mu je separatistički vođa odgovorio niti je naveo ostale pojedinosti.

Dodao je da se interesirao za ljude zatočene u Slavjansku, uključujući i prethodnog gradonačelnika i pitao o navodima o zlostavljanju romske manjine te o pucnjavi u nedjelju u kojoj su ubijena najmanje trojica muškaraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lavrov tvrdi da Ukrajina grubo krši sporazum iz Ženeve

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Ruski ministar vanjskih poslova SergejLavrov optužio je u ponedjeljak Ukrajinu za kršenje sporazuma iz Ženeve kojemu je cilj spriječiti širi sukob između dviju susjednih zemalja.

"Poduzeli su korake, prije svega oni koji su prigrabili vlast u Kijevu, kojima ne samo da ne ispunjavaju, nego grubo krše sporazum iz Ženeve", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je krvavi nedjeljni sukob kod ukrajinskog grada Slavjanska, koji kontroliraju proruski separatisti, bio zločin koji pokazuje da Kijev ne želi kontrolirati "ekstremiste".

"Vlasti ne rade ništa, ni prstom ne miču, kako bi rješili uzroke ove duboke unutarnje krize u Ukrajini", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanje tri osobe poginule su u noći sa subote na nedjelju u pucnjavi u Slavjansku uzdrmavši ionako krhki dogovor koji su u četvrtak u Ženevi postigli Rusija, Ukrajina, SAD i EU.

Po separatistima, u Slavjansku je smrtno stradalo pet osoba, dok su ukrajinske vlasti ustvrdile da su ubijene tri osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proruski separatisti za pucnjavu su okrivili ukrajinske nacionaliste, dok je središnja vlada u Kijevu objavila da je riječ o provokaciji ruskih obavještajnih službi koje žele destabilizirati situaciju na istoku Ukrajine.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo