Uznemirujući rezultati / Čak 30 posto osmaša konzumira alkohol, a 11 posto marihuanu!

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Rezultati istraživanja su obuhvatili više od 15.000 mladih osoba te otkrili kako je svaki peti osmaš u zadnjih mjesec dana sam kupio alkoholno piće, a 11 posto učenika prvih razreda srednjih škola je konzumiralo marihuanu.

22.4.2014.
17:30
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Gotovo 30 posto učenika osmih razreda osnovnih škola u Hrvatskoj barem se jednom u životu teško opilo alkoholom, oko 11 posto učenika prvih razreda srednjih škola konzumiralo je marihuanu ili hašiš, a svaki drugi učenik drugih razreda srednjih škola najmanje se jednom u životu kockao ili kladio.

Pokazuju to rezultati istraživanja koje je u prošloj i ovoj školskoj godini obuhvatilo više od 15.000 mladih osoba, a predstavljeno je danas na prezentaciji knjiga o mladima i ovisnosti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje pokazuje da je svaki peti osmaš u zadnjih mjesec dana sam kupio alkoholno piće u trgovini, kiosku ili na benzinskoj crpki, dok je svaki treći konzumirao alkoholna pića u kafiću ili restoranu. Od učenika koji su pokušali samostalno kupiti alkohol u više od 50 posto slučajeva nikad nije zatražena osobna iskaznica.

Brošure 'Droga i mladi', 'Kocka i mladi' i 'Alkohol i mladi', objavljene u okviru projekta odgovornog roditeljstva 'Zdrav za 5', namijenjene su u prvom redu roditeljima kako bi im približile opasnosti i izazove s kojima su suočena njihova djeca tijekom odrastanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanja pokazuju da većina anketirane djece alkoholna pića i inhalante (ljepila i otapala) konzumira u vlastitom domu, a na neodgovorno ponašanje roditelja upozorava i činjenica da su roditelji ti koji dopuštaju svojoj malodobnoj djeci noćne izlaske nakon 23 sata, istaknuo je Zvonimir Vnučec, zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Projekt 'Zdrav za 5' zajednički je projekt četiriju ministarstva - unutarnjih poslova, zaštite prirode i okoliša, zdravlja te znanosti, obrazovanja i sporta. Cilj mu je stvaranje poticajnog i sigurnog obiteljskog okruženja kao preduvjeta za sprječavanje nezdravih navika i neprihvatljivih ponašanja mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vnučec je pozvao roditelje i sve one koji rade s mladima da pomno prouče knjige te, ako poznaju nekoga s problemom ovisnosti, da ga upute na mjesta gdje će mu pružiti pomoć.

Projekt je ugrađen u nastavni plan i program Zdravstvenog odgoja te je zaživio na cijelom području Hrvatske, a obuhvaća niz radionica kojima se mlade upućuje na zdrav način života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prezentaciji je istaknuto da su mladi s velikim interesom prihvatili projekt, već drugu školsku godinu zaredom, no izaslanik predsjednika Republike Izet Aganović upozorio je na nedosljednosti "jer se alkohol u medijima još uvijek reklamira u udarnim terminima".

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo