PREVELIK ZALOGAJ? / HDZ ambiciozno najavljuje gradnju pristaništa, podvodnih tunela...

Najavljuju i gradnju kanala Dunav-Sava, projekt Luke Vukovar te modernizaciju poljoprivrede kroz projekete navodnjavanja. Uz luku Rijeka, nade polažu u projekt nizinske pruge. Spominju i gradnju podvodnih tunela na Jadranu.

22.4.2014.
19:04
VOYO logo

Novo pristanište na riječkoj obali dugačko 400 metara moći će primiti najveće brodove zbog dubine mora. Rijeka će tako znatno povećati promet. Sama Luka bi za investiciju trebala dati 70 milijuna, a privatni koncesionar još 100 milijuna eura. Iz Luke poručuju da gradnja samo što nije počela.

"Znači da bi cijeli projekt trebao biti gotov 2017. godine. Očekujemo da će početak gradnje biti negdje u ranom dijelu ovoga ljeta što bi nas jako razveselilo", izjavio je predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka PavaoKomadina.

Iako ga već provodi sadašnja Vlada, HDZ ovaj projekt stavlja na visoko na listi svojih prioriteta. Najavljuju i gradnju kanala Dunav-Sava, projekt Luke Vukovar te modernizaciju poljoprivrede kroz projekete navodnjavanja. Uz luku Rijeka, nade polažu u projekt nizinske pruge. Spominju i gradnju podvodnih tunela na Jadranu.

"Bez moderne nizinske pruge Luka Rijeka ne može postati svjetska ili barem europski konkuretna luka. Ali istovremeno govorimo i o kanalu Dunav Sava koji mora omogućiti da se deseci tisuća hektara navodnjavaju", kazao je saborski zastupnik DomagojIvanMilošević.

"O tom podvodnim tunelima je bilo dosta govora, a taj tunel Zadar Ugljan, mogu reći, da je u podmakloj fazi ovi u županiji su spremni", dodaje predsjednik Odbora za gospodarstvo HDZ-a MarkoKolaković.

Potpredsjednik Vlade BrankoGrčić odgovara - sve što kaže HDZ mi već radimo... osim podvodnih tunela.

"Ove tunele ispod mora to nećemo radit to definitivno nećemo raditi. Ali bez da sam privatni sektor krene u svoj investicijski val u industriji u turizmu u drugim djelatnostima stvarnog i istinskog oporavka neće biti".

Analitičare smo pitali što misle o javnim projektima koje najavljuju oporbeni političari.

"Takve investicije na kratki rok neće imati efekta mogu samo na dugi rok, ali samo pod prepostavkom da su povežu sa drugim djelatnostima - znači sa poljoprivredom industrijom turizmom", kazala je MarijanaIvanov, Ekonomski Fakultet Zagreb.

HDZ projekte planira financirati uz pmoć fondova Europske unije, no konkretnu viziju i računicu zasad ne otkrivaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo