Ulaganja iz europskih fondova / Hrvatska predala sporazum Komisiji - možemo povući 10,4 milijardi eura

Image
Foto: RTL

Minsitarstvo navodi kako će Hrvatska formalno pregovarati s Eurospkom komisijom o područjima koja će se financirati iz EU fondova, a na raspolaganju će stajati ukupno 10,423 milijardi eura.

22.4.2014.
21:04
RTL
VOYO logo

U skladu s utvrđenim rokovima za sve zemlje članice Europske unije (EU), Hrvatska je danas Europskoj komisiji (EK) dostavila nacrt Partnerskog sporazuma, krovnoga plansko-programskog dokumenta kojim naša zemlja, prvi put kao ravnopravna država članica EU, planira ulaganja iz europskih fondova za sedmogodišnje razdoblje, od 2014. do 2020., priopćilo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

Europska komisija potvrdila je da je danas dobila od hrvatske vlade konačni nacrt Partnerskog sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo u priopćenju navodi da će Hrvatska u idućim mjesecima, temeljem tog dokumenta, formalno pregovarati s EK o područjima koja će se financirati iz EU fondova nakon čega se očekuje usvajanje Partnerskog sporazuma.

Partnerski sporazum, dodaje se u priopćenju, pripremljen je u dijalogu s EK, te na temelju javnih konzultacija u koje je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, po načelu partnerstva, uključilo lokalnu i regionalnu (područnu) samoupravu, gospodarske i socijalne partnere, te organizacije civilnog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razdoblju 2014.-2020. Hrvatskoj je iz europskih strukturnih i financijskih fondova na raspolaganju ukupno 10,423 milijardi eura od čega je za ulaganje u rast i radna mjesta namijenjeno 8,397 milijardi eura, a za poljoprivredu i ruralni razvoj 2,026 milijardi eura.

Za pomorstvo i ribarstvo raspoloživo je dodatnih 280 milijuna eura, za Inicijativu za zapošljavanje mladih u 2014. i 2015. godini 66,177 milijuna eura, te 456,147 milijuna eura iz Instrumenta za povezivanje Europe 2014.-2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukladno strategiji Europa 2020 i Zajedničkom strateškom okviru, sredstva za kohezijsku politiku u Hrvatskoj namijenjena su za ciljeve zapošljavanja, povećanog ulaganja u istraživanje i razvoj, prilagodbu klimatskim promjenama, povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije, ulaganje u obrazovanje, smanjenje siromaštva i jačanje socijalne uključenosti, prometno povezivanje, te jačanje kapaciteta javne uprave i pravosuđa.

Hrvatski nacionalni ciljevi do 2020. godine usmjereni su prije svega na povećanje konkurentnosti, smanjenje regionalnih nejednakosti i siromaštva te jačanje ljudskih resursa, ističe se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu programiranja, utvrđeno je šest strateških područja u kojima se očekuju pozitivne promjene korištenjem sredstava iz europskih fondova. To su: konkurentnost - razvoj konkurentnih i inovativnih poduzeća, “zeleno” življenje - promicanje energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite prirodnih resursa, povezanost - održiva i moderna prometna i mrežna infrastruktura, zapošljivost - povećanje sudjelovanja na tržištu rada i poboljšanje dostupnosti i kvalitete obrazovanja, siromaštvo - smanjenje siromaštva i jačanje socijalne uključenosti te javne usluge - učinkovita javna uprava i pravosuđe.

Paralelno s Partnerskim sporazumom, Hrvatska priprema i operativne programe u kojima se detaljno opisuju i razrađuju mjere i aktivnosti za provedbu i korištenje europskih strukturnih i investicijskih fondova. Rok za dostavu operativnih programa Europskoj komisiji je 22. srpnja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razdoblje 2014.-2020., Hrvatska priprema operativne programe iz područja konkurentnosti i kohezije (za korištenje Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda), iz područja učinkovitih ljudskih resursa (za korištenje Europskog socijalnog fonda), Program ruralnog razvoja (za korištenje Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj), te operativni program za Europski pomorski i ribarski fond, izvijestilo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo