hdz nabraja probleme / 'Mi smo krivi jedino što nismo na vlasti'

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Dok je HDZ-ovac Ivan Domagoj Milošević nabrajao što aktualna vlast nije napravila kako bi poboljšala investicijsku klimu, šef HUP-a Davor Majetić je upozorio da je vrijeme da se ponude neka rješenja.

23.4.2014.
13:57
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

HDZ-ov saborski zastupnik i čovjek za gospodarstvo Ivan Domagoj Milošević na današnjoj konferenciji Investicijski potencijali Hrvatske istaknuo je da je 'najvažniji projekt danas kako poboljšati investicijaku klimu i uvjete za poslovanje privatnog sektora'.

"Tu je aktualna vlast podbacila - raznoraznim nametima, kompliciranjem procedure i progrešnom poreznom politikom. Postoji veliki neiskorišteni novac iz EU, radi se o desecima tisuća novih radnih mjesta koji bi se otvorili s novim projektima. Država tu treba pomagati, a ne biti prepreka. Smatramo da je ključan promašaj neprekidno inzistiranje na povećanju poreza, stalno zavlače ruku u džep građana i poduzetnika", obrušio se na aktualnu vlast.

Upitan zašto HDZ nije ostavio nikakve dokumente za realizaciju nizinske pruge novoj vlasti, odgovorio je kako to nije točno.

"Navikli smo u dvije i pol godine da za sve krive HDZ. Mi smo krivi jedino što nismo na vlasti da provedemo sve ove projekte", kazao je.

Komentirajući izjave iz SDP-a da sve projekte, koje je HDZ danas spomenuo, već provode, istaknuo je kako Vlada ne zna iskoristiti potencijale koje pruža Europska unija.

"Ključna stvar se desila 1. srpnja. Ne samo da smo postali punopravna članica najvećeg jedinstvenog tržišta, nego smo dobili i milijarde europskog novca, a ova vlast je pokazala da to ne zna iskoristiti. Tražit ćemo da se ovi projekti o kojima danas govorimo uvrte u strateški plan za iduće desetljeće", rekao je.

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL



Milošević je imao stav i o povjereniku za investicije kojeg predlaže Vlada.

"Teško je pobjeći dojmu da se ova Vlada sjetila investicijske klime na dan kada održavamo ovaj skup, nije to prvi put. No, oni nisu sposobni za provesti reforme, svi želimo gospodarski rast, ali nakon dvije i pol godine aktualna vlast valjda ima odgovornost za neuspjeh", komentirao je.

"Stvari su jednostavne, samo treba imati hrabrosti konačno ih promijeniti. Ova Vlada nije odgovorna za sve ono što je napravila krivo, poput porezne politike nego i za sve što je propustila napraviti. Nažalost, ova gospodarska klima pretvara se u socijalnu krizu", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prestanimo nabrajati probleme, razgovarajmo o rješenjima'

Na HDZ-ovoj konferenciji bio je i šef HUP-a Davor Majetić koji je kazao kako je dobro da se detektiraju problemi.

"Svi znamo da Hrvatska ima potencijal, stalno govorimo o istim problemima i ova konferencija je još jedna potvrda za to. Sve ovisi o svima nama. Jedno je detektirati probleme, ali onda treba mijenjati stvari kako bi se doista utjecalo na tržište. Puno stvari je izgovoreno, mali dio je na papiru, a i ono što se provede, pitanje je li to prava mjera", pojasnio je svoje viđenje problema Majetić.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL


Također je ponovio kako se treba krenuti razgovarati o rješenjima, a ne samo nabrajati probleme.

"HDZ-ov plan ćemo vidjeti kad dode izborna kampanja. Svi stalno govorimo o problemima, treba početi pričati o rješenjima. Kriza je takva da to nije pitanje samo stranke na vlasti nego svih čimbenika u zemlji, oporbe, sindikata, poslodavaca", dodao je.

Komentirao je i konkretan prijedlog Martine Dalić, da se za male poduzetnike uvede plaćanje PDV-a po naplati računa do tri milijuna kuna.

"To je odlična inicijativa. Bilo bi dobro to provesti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nužno je uvesti kriterije rada'

Martina Dalić je pojasnila zakone koje je spomenula u govoru. Rekla je da su to sve niti koje moraju biti povezane, da promjene u politici moraju ići od najniže razine na gore, zato pripremaju zakone o državnim dužnosnicima i njihovim plaćama, ponavlja da je nužno uvesti kriterije rada.

"Kada HDZ preuzme vlast prvi zadaci bit će novi Zakon o državnim dužnosnicima, novi Zakon o plaćama državnih službenika čime će se uvesti kriterij kvalitete rada, novi Zakon o uklanjanju prepreka u investiranju koji će micati nepotrebne propise na prijedloge poduzetnika. Poruka za radoznale: Ovi su Zakoni već napisani", istaknula je Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo