milošević za rtl danas / 'Vlada je potpuno ubila kupovnu moć stanovništva i njihov standard'

O HDZ-ovom pogramu gospodarskog oporavka u RTL-u Danas razgovarali smo sa HDZ-ovim saborskim zastupnikom i čovjekom za gospodarstvo Domagojem Ivanom Miloševićem.

23.4.2014.
18:21
VOYO logo

HDZ je predstavio dugoočekivani program gospodarskog oporavka. Uz već poznate projekte svojih i drugih Vlada,  najavili su niže poreze te rezanje birokracije.
Šef stranke Tomislav Karamarko ustvrdio je da HDZ ima projekte, programe i ljude za izvlačenje zemlje iz teške krize te iskorjenjivanje siromaštva.

O HDZ-ovom pogramu gospodarskog oporavka u RTL-u Danas razgovarali smo sa HDZ-ovim saborskim zastupnikom i čovjekom za gospodarstvo Domagojem Ivanom Miloševićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidjeli smo forum, dakle projekti su dobri, projekti su sigurno korisni, ali zar doista HDZ nije mogao ponuditi ništa novo? Ove priče slušamo - pa sigurno deset godina.

Najbolji trenutak da nešto napravite, što ste propustili prije napraviti, je danas. Međutim, ono što moram reći - što se ključno promijenilo 1.7.2013., a  čega aktualna vlast nije svjesna postali smo punopravna članica Europske unije. Time je Hrvatska postala dio najvećeg tržišta na zemaljskoj kugli - Europske unije i dobili smo pristup EU financiranju. To je kad govorimo o projektima koje smo danas, prije svega o infrastrukturi pričali, ono što mijenja trenutak za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog čega bi građani vjerovali da ćete vi biti uspješniji, recimo u povlačenju novca, od ove Vlade, jer ova Vlada tvrdi da je jako uspješna?

Ne može tvrditi da je uspješna. Naime, od strukturnih fondova nula do sada, a još nemaju ni akreditaciju nakon osam mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto ćete vi biti uspješniji?

Ja ću vas samo podsjetiti - 2011. godine imali smo dva kvartala gospodarski rast, imali smo smanjenje porezne presije. Podsjetit ću vas 6 i 12 mjeseci prije zakonskog roka je ukinut krizni porez, završeni su pregovori za ulazak u Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali što će sada biti drugačije?

Neki su i danas, i ja participirali u toj vlasti 2011. i uspjeli smo isporučiti ono što je ova Vlada propustila samo nastaviti. Dakle, ekonomski analitičari kažu da ova Vlada nije ništa poduzela u protekle dvije i pol godine jer Hrvatska bi bila u boljoj situaciji. 100 kuna hrvatskih građana bi vrijedilo više, kao što je vrijedilo prije tri godine, nego što danas vrijedi. Investicija je bilo više, nezaposlenih je bilo manje, nego što je na današnji dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratimo se na ono što će se dogoditi, ako osvojite vlast? Hrvatska birokracija je veliki problem - puno ljudi radi, možda previše. Jeste li spremni na rezove, na otpuštanja u birokraciji?

Kad govorimo o reformama, to nije sinonim za rezove, to je sinonim za promjene, za reogranizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali mora se smanjiti broj ljudi.

Ljudima treba omogućiti da se stvaraju nova radna mjesta. Danas smo nebrojeno puta svi naglasili: očekujemo od privatnog sektora,. To je ono što je ova Vlada potpuno promijenila u ovoj državi, a to je da su sve teži uvjeti za poduzetnike, posebno srednje i male. Porezi su sve veći, umjesto manji, ima sve manje prilike i za rad i za zapošljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratimo se na projekt nizinska pruga. Zbog čega ne slušate stručnjake ove Vlade koji kažu da nizinska pruga, ono što vi zagovarate, nije isplativo?

Nisam primijetio da ova vlast ima ikakve stručnjake jer danas vjerojatno ne bi bili u ovoj krizi u koju nas je ova Vlada uvela. To je teška depresija, bez obzira na činjenicu da smo u EU. Nizinska pruga je bitan projekt zato što bez nizinske pruge nema europskog značenja Luke Rijeka, Luke Vukovar, povezivanje s Koridorom 10, odnosno po novome RH1, koji spaja Tursku sa središnjom Europom. Hrvatska ima zaista bogom dan geostrateški položaj. Nemoguće ga je ostvariti, iskoristiti i kroz to uvesti nove industrije, ojačati cijelo gospodarstvo, otvoriti prostor za privatni sektor, ako nemate nizinsku prugu koja čini Luku Rijeka zaista konkurentnom na dugi rok, omogućava tu brzinu transporta roba iz cijelog svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što ćete donijeti privatnim investitorima? Kako ćete im donijeti porezno rasterećenje ako ćete imati problema s deficitom?

Deficit i državni proračun je posljedica svega što je poduzela aktualna vlast, posljedica kretanja u gospodarstvu. Hrvatska danas nije smjela biti u ovoj poziciji jer sa gospodarskim rastom je jedini način da dugoročno konsolidirate državne financije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje ćete poreze smanjiti?

Govorili smo o ukidanju poreza na dividendu, poreznom rasterećenju za hrvatske građane, jer je ove dvije godine aktualna vlast potpuno ubila kupovnu moć stanovništva i njihov standard. Pa jasno je da se i tu generira dio gospodarskog rasta! Jasno je da od privatnog sektora, koji je porezno preopterećen, ne možete očekivati da investira i da bude konkurentan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo