CRNI SCENARIJ / Evo koje nas posljedice klimatskih promjena čekaju!

Ako se hitno nešto ne poduze čovječanstvu se loše piše. Takav zaključak se nameće nakon objave još jednog UN-ovog izvješća posljedicima klimatskih promjena. Crni scenarij neće izbjeći ni Hrvatska.

23.4.2014.
19:08
VOYO logo

Stanovnicima hrvatske obale more je svakim danom sve bliže. Milimetar po milimetar, za 80-ak godina razina bi mogla porasti pola metra. I dok će se u svijetu zbog toga seliti milijuni, u Hrvatskoj se taj scenarij neće dogoditi.

"Hrvatska obala je relativno dobra što se tiče reakcije na klimatske promjene jer je strma visoka obala, tako da veći djelovi te obale nisu toliko ugroženi, no područja kao dolina Neretve, zaleđe Zadra su više ugroženi", pojasnio je MirkoOrlić s Geofizičkog odsjeka PMF-a.

Do 2060. temperatura bi mogla porasti četiri stupnja, a Arktik potpuno nestati. U Hrvatskoj će ljeta biti toplija, kao i zime. Donijet će više suša i manje poljoprivrednih prinosa, a cijena energije će rasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I jedan i drugi trend vode do povećanja cijene hrane na svjetskom tržištu, a Hrvatska uvozi oko 50 posto svojih potreba za hranom", rekao je IgorMatutinović iz GfK.

Do 2050. mogli bismo ostati bez čak 20 tisuća biljnih vrsta, ako se trend klimatskih promjena nastavi, nestat će i trećina životinjskih vrsta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno ekosistemskih usluga priroda sada radi besplatno, čisti nam vodu, čisti nam zrak, sa padom biodiverziteta ekosistemi gube stabilnost", rekla je Lučka Kajfež Bogataj s Biotehničkog fakulteta u Ljubljani.

13 od 14 najtoplijih godina dogodilo se u ovom stoljeću, a svjetske vlade će o svemu razgovarati tek na konferenciji u Parizu krajem iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naivan je i lakomislen onaj koji misli da promjene u kojima će veliki dijelovi čovječanstva ostat uskraćeni za neke resurse mogu proći bez globalnih velikih političkih potresa, uključujući i velike ratove", izjavio je predsjednik IvoJosipović.

Stoga stručnjaci predlažu da se o klimatskim promjenama uči već u vrtićima i školama. Jer upravo će djeca najviše osjetiti njihove posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo