sindikati traže treću opciju / 'Treba nam netko kome neće trebati 10 godina da uvede red u zemlju'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Sindikalne središnjice ove će godine organizirati prvosvibanjsku prosvjednu povorku kojom planiraju poslati poruku Vladi da je ugrozila temeljno radničko pravo na osmosatno radno vrijeme i potrošila kredibilitet te da je vrijeme da dođe 'neka druga sposobnija garnitura'.

24.4.2014.
13:48
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Sindikalne središnjice ove će godine organizirati prvosvibanjsku prosvjednu povorku u Zagrebu pod geslom "Crveni karton Vladi, tražimo raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora", pri čemu neće kao lani biti velikog prosvjeda u središtu grada.

Sindikalnom povorkom, koja će se kretati od Radničke ceste do Maksimira, poslat će poruku Vladi da je ugrozila temeljno radničko pravo na osmosatno radno vrijeme i potrošila kredibilitet, pa je vrijeme da dođe "neka druga sposobnija garnitura", najavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever na današnjoj konferenciji za novinare sindikalnih središnjica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba nam treća opcija, posvećena građaninu i čovjeku, u kojoj neće biti demagozi koji ništa ne razumiju. Treba nam netko tko će obnoviti dijalog i kome neće biti potrebno deset godina da uvede red u zemlji ", poručio je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Ribić pod alternativom ne misli na HDZ jer su, tvrdi, i HDZ i SDP potrošene opcije. Postoje ekonomisti koji znaju što treba raditi, a neki od njih su i politički aktivni, rekao je Ribić te na upit novinara potvrdio da misli na Ljubu Jurčića, "ali on nije jedini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na aktualne pregovore o izmjenama ZOR-a, ustvrdivši da premijer Zoran Milanović, koji govori da ne bi želio biti predsjednik države jer mora govoriti istinu, "laže kada govori o poziciji sindikata u tim pregovorima". Nije istina da sindikati nisu bili spremni za kompromis, ali nisu mogli potpisati narušavanje temeljnjih radničkih prava, tvrdi Ribić.

Prvosvibanjska povorka od 1100 sindikalaca kretat će se od Radničke ceste do Maksimira. Kod kružnog toka na Radničkoj cesti bit će snimljena "milenijska fotografija" sudionika koji će formirati "tri osmice", držeći u ruci "crveni karton za Vladu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time će se aludirati na izjavu "ministra rada socijaldemokratske vlade" da su "tri osmice mrtve", čime će se upozoriti da su, zbog sprege vlasti i kapitala, u Hrvatskoj ugrožena temeljna radnička prava - na plaću, rad i odmor.

Sve je došlo u pitanje, a svijet u kojem smo mislili da ćemo živjeti kada budemo imali svoju državu, sasvim je urušen, poručio je Damir Jakuš iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske, upitavši koliko će još vremena biti potrebno da "ovaj narod progovori".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povorka kreće od Radničke ceste, čime će se simbolički ukazati da je ta ulica, koja je nekada bila simbol hrvatske industrije, danas pretvorena u "zagrebački Wall Street".

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo