JOSIPOVIĆ POTVRDIO / Kancelarka Merkel bi uskoro mogla doći u Hrvatsku

Image
Foto: RTL

Merkel će boraviti u Dubrovniku, gdje će sudjelovati na summitu šefova država regija koji zajednički organiziraju hrvatski predsjednik Ivo Josipović i slovenski predsjednik Borut Pahor.

29.4.2014.
14:04
RTL
VOYO logo

Predsjednik IvoJosipović izjavio je u utorak da je njemačka kancelarka AngelaMerkel "uglavnom pristala doći" u Hrvatsku, na regionalni summit koji bi se u srpnju trebao održati u Dubrovniku.

"Dobri su nagovještaji da će kancelarka Merkel doći u Hrvatsku", rekao je Josipović. "Očekujem da će možda biti i nekih drugih važnih osoba iz Europske unije, ali najvažniji gost, najvažnija osoba je kancelarka Merkel", naglasio je Josipović, odgovarajući na pitanja novinara u Ašgabatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednici Hrvatske i Slovenije, Ivo Josipović i BorutPahor prošle su godine zajedno inicirali redovne sastanke šefova država jugoistočne Europe. Svrha sastanaka je razmotriti daljnju dinamiku procesa proširenja EU-a, pronaći unutar regije kapacitete za rješavanje međusobnih otvorenih pitanja te definirati neke prioritetne gospodarske i infrastrukturne projekte od zajedničkog interesa za sve zemlje regije.

"Vi znate da imamo taj format u kojem dolaze predsjednici šire regije, zajedno s nekim vodećim ljudima iz EU-a. Ovaj put je Merkel uglavnom pristala doći i puno očekujem od tog sastanka, na kojem će se razgovarati o infrastrukturi, razvoju, suradnji i proširenju EU-a", rekao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvi sastanak održan prošlog srpnja u Brdu kod Kranja kao gost je došao francuski predsjednik Francois Hollande. Pored Josipovića i Pahora iz regije su sudjelovali predsjednici Makedonije, Srbije, Albanije, Crne Gore, Kosova, te predsjedatelj bosanskohercegovačkog predsjedništva.

Kancelarka Angela Merkel nije se 1. srpnja pojavila na proslavi hrvatskog ulaska u EU u Zagrebu zbog, kako je to objašnjeno iz njemačke vlade, brojnih obaveza, ali su svi analitičari to doživjeli kao negativnu političku poruku hrvatskoj vladi zbog "slučaja Perković", koji je u međuvremenu riješen Perkovićevim izručenjem Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo