strah i neizvjesnost / Odron zemlje u samo nekoliko sekundi zatrpao kuću u Vogošću

Image
Foto: AP Images

Vodostaji rijeka u dijelovima Bosne i Hercegovine koji su u protekla dva dana bili najviše ugroženi poplavama u blagom su opadanju, no vodeni val sada prijeti sjevernim dijelovima zemlje.

16.5.2014.
9:24
AP Images
VOYO logo

Obilna kiša pokrenula je klizište u općini Vogošće zbog čega se u četvrtak navečer srušilo nekoliko kuća i ozlijeđeno više osoba.

Stravičan prizor urušavanja kuća snimljen je u mjestu Svrake. Mještani su u šoku, a upomoć su poslane spasilačke službe, vatrogasci i ekipe civilne zaštite. U video prilogu možete pogledati dramatičan trenutak u kojem klizište ruši kuću, a šokirani mještanin viče "Ode mi sve!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik te rubne sarajevske općine Edin Smajić, izjavio je kako je klizište uništilo najmanje osam obiteljskih kuća. Iz sarajevskog Kliničkog centra potvrdili su da su liječničku pomoć zatražile dvije osobe.

Tamošnje stanovništvo strahuje da klizište prijeti desecima stambenih objekata. Gotovo dvije trećine BiH ugroženo je poplavom zbog kiše koja pada više od 48 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim u Svrakama, pokrenuto je klizište i u još nekoliko sarajevskih naselja, prenosi .

U dijelovima BiH vodostaji u opadanju, stanje i dalje teško

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodostaji rijeka u dijelovima Bosne i Hercegovine koji su u protekla dva dana bili najviše ugroženi poplavama u blagom su opadanju, no vodeni val sada prijeti sjevernim dijelovima zemlje, izvijestile su u petak ujutro službe civilne zaštite.

Ravnatelj Uprave civilne zaštite Republike Srpske Veseljko Elez izjavio je kako je razina rijeke Bosne na području Doboja, koji je potpuno pod vodom, počela opadati, a protekle su noći u tom gradu nastavljene akcije spašavanja stanovništva zarobljenog u stambenim zgradama te dostava hrane i vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema informacijama iz službe civilne zaštite Federacije BiH u Maglaju, koji je također u cijelosti poplavljen, razina Bosne je manja za tridesetak centimetara, no grad, uključujući i samo središte, i dalje je pod vodom, a iz njega su na sigurno evakuirane na stotine civila.

Pomoć susjedima: Hrvatska šalje u pomoć BiH dva helikoptera!

Maglaj pod vodom, stanovnici na krovovima čekaju pomoć!

Nešto bolje stanje u odnosu na četvrtak je i u Srebrenici i Bratuncu u istočnoj Bosni, no i dalje je iznimno teško u sjevernim gradovima poput Bijeljine i Tuzle gdje se broj poplavljenih kuća mjeri u tisućama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka Vrbas na području Banja Luke je u noći između četvrtka i petka dosegnula razinu od gotovo sedam metara pa se tamo poduzimaju dodatne mjere zaštite od poplava.

Najveću prijetnju na već poplavljenim područjima trenutačno predstavljaju brojna klizišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno od njih je na rubnim područjima Sarajeva u četvrtak navečer uništilo osam kuća pa je stanovništvu na padinskim dijelovima grada upućeno upozorenje na pojačani oprez jer se očekuje pojava novih klizišta.

Klizišta i poplave blokirale su i neke od ključnih magistralnih prometnica koje vode od Sarajeva prema sjeveru Bosne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teški građevinski strojevi od četvrtka poslije podne rade na uklanjanju naslaga zemlje koja se sručila na prometnicu M-17 između Zenice i Maglaja, a blokirana je i cesta od Viteza prema Travniku i Jajcu pa se prometuje zabilaznim pravcem preko planine Rostovo.

Zbog teškog stanja u zemlji, prekinuta je nastava na cijelom teritoriju Republike Srpske te u Zeničko-dobojskoj i Tuzlanskoj županiji u Federaciji BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo