najveća rudarska katastrofa / Smrtonosni plin odmah je ispunio rov i za par minuta ubio rudare

Image
Foto: AP

Vjeruje se da je zagrijavanje, zasad neobjašnjeno, u utorak pridonijelo urušavanju rudarskoga okna, nakon kojega je uslijedio požar koji se brzo proširio gotovo dva kilometra pod zemljom.

16.5.2014.
22:05
AP
VOYO logo

Ugljični monoksid, koji se stvorio u požaru, ispunio je rov u rudniku u Turskoj odmah nakon eksplozije i za koju minutu tristotinjak rudara bilo je mrtvo, objavila je u petak uprava rudnika, ali još se ne zna što je izazvalo eksploziju koja je dovela do najveće rudarske katastrofe u toj zemlji.

Vjeruje se da je zagrijavanje, zasad neobjašnjeno, u utorak pridonijelo urušavanju rudarskoga okna, nakon kojega je uslijedio požar koji se brzo proširio gotovo dva kilometra pod zemljom, rekao je na konferenciji za novinare direktor rudnika RamazanDogru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina od 787 rudara imala je maske za kisik, ali dim i plin proširili su se tako brzo da mnogi nisu uspjeli pobjeći pa su poginule 284 osobe, a za još 18 ljudi vjeruje se da su zarobljeni pod zemljom i malo je vjerojatno da će živi izaći.

"To je nevjerojatna nesreća u rudniku u kojem se u trideset godina dogodilo tako malo nesreća", rekao je predsjednik kompanije Soma AlpGurkan. "To je rudnik s najboljim rudarima, a opće je prihvaćeno da je najsigurniji i najbolje organiziran".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa širenjem spoznaje o razmjerima nesreće, Turskom se proširio i bijes, a prosvjedi su dijelom usmjereni protiv vlasnika rudnika jer im je profit važniji od sigurnosti, a dijelom i protiv premijera TayyipaErdogana i njegove vlade koju nezadovoljnici smatraju prebliskom s industrijskim tajkunima i zato nesklonu provođenju zakona.

Smirivanju stanja odmaže i snimka Erdogana koji je pljusnuo jednog čovjeka dok se svjetina naguravala s premijerovom pratnjom tijekom posjeta mjestu nesreće u Somi. Taj čovjek, TanerKuruca, potvrdio je da ga je Erdogan pljusnuo, a za televiziju Kanal D rekao je da su ga zatim Erdoganovi čuvari pretukli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Erdoganove stranke AK Huseyin Celik kaže kako nema vizualnih dokaza da je premijer ikoga udario, a njegov savjetnik Yalcin Akdogan u listu Star napisao je kako su "pripadnici banda" izazivali premijerove ljude dok je on išao posjetiti obitelji što žaluju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo