HAC ODGOVORIO PRIOPĆENJEM / Prometni kolaps u Lici: Vozači pozivima opsjedaju HAK!

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Kolona duga preko 6 kilometara, koja se danas u Lici stvorila zbog radova na dionici autoceste A1 od čvora Gornja Ploča do čvora Otočac u smjeru Zagreba, izazvala je revolt vozača, te njihove brojne pozive HAK-u koji proziva Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste.

27.5.2014.
13:06
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) zatražila je ostavke odgovornih u Hrvatskim autocestama (HAC) i Hrvatskim cestama (HC) zbog kolone duge više od šest kilometara koja se danas stvorila u Lici isključivo zbog, ističe HURS, nebrige odgovornih u tim poduzećima.

Naime, HAC je najavio i na svojim stranicama objavio da od 27. do 29. svibnja zbog radova zatvara dionicu autoceste A1 od čvora Gornja Ploča do čvora Otočac u smjeru Zagreba, tako da je promet preusmjeren na alternativni pravac Otočac-Vrhovine-Korenica-Udbina-Gornja Ploča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kaže u današnjem priopćenju HURS, i alternativni pravac je zbog radova zatvoren, te se na njemu promet odvija samo jednim trakom.

HURS napominje da o tome nema nigdje obavijesti, s time nisu upoznati u HAC-u "niti ih to zanima". U HC-u kažu kako su vjerojatno oni prvi počeli izvoditi radove, a krivnju prebacuju i na Lika ceste, lokalne pravce o kojima odlučuje lokalna samouprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vozači opsjedaju pozivima HAK, koji ponavlja informaciju: Ljudi, ovdje nikoga ni za što nije briga. Nisu se koordinirali i uopće ih ne zanimate", navodi HURS u priopćenju.

HURS stoga traži ostavke odgovornih u HAC-u i HC-u "zbog njihove nevjerojatne nekoordiniranosti, indolencije i neodgovornosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolona duga preko 6 kilometara, koja se danas u Lici stvorila isključivo zbog nebrige odgovornih u tim poduzećima, razlog je da se oštro reagira, kako se pred samu turističku sezonu ne bi opet ponovio isti problem. Zbog takvog propusta u svakoj uređenoj državi odgovorni bi snosili posljedice, naglašava HURS.

Image
Foto: HAC
Image
Foto: HAC

(FOTO: Razlog zatvaranja dionice autoceste A1, stijenski blokovi opasni za promet)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IZ HAC-a su poslali priopćenje o spornom događaju:

"Hrvatske autoceste d.o.o. trenutno izvode radove na sanaciji pokosa iznad južnog portala tunela Grič. Radovi na sanaciji započeli  su krajem rujna 2013. godine, međutim zbog zimske službe koja ne omogućuje zatvaranje prometnih trakova, radovi se tijekom  zime nisu mogli izvoditi te su nastavljeni 01.04.2014. godine. Predmetni radovi izvode se jer su na pokosu  uočeni veći stijenski blokovi koji su uslijed erozije protokom  vremena postali nestabilni i opasni za sudionike u prometu autocestom. Neke blokove nije bilo moguće stabilizirati na pokosu već ih je bilo potrebno ukloniti usitnjavanjem i rušenjem. Pozicija pojedinih nestabilnih blokova je takva da se njihovo uklanjanje nije moglo izvesti uz istovremeno odvijanje prometa. Zbog sigurnosti prometa odlučeno je da se navedeni  radovi izvedu uz potpuno zatvaranje prometa autocestom na  dionici od čvora Otočac do čvora Gornja Ploča,  u trajanju od maksimalno 3 dana u vremenu od 08-18 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvaranje prometa je planirano radnim danima (utorak, srijeda i četvrtak) kada je i promet autocestom manjeg intenziteta. Vremenski period izvođenja ovih radova definiran je u skladu s dinamičkim planom, koji je zahtijevao prethodnu pripremu u vidu iskopa, nasipavanja i izvedbe pristupnog puta za strojeve.

Po završetku predmetne faze radova, gradilište će se konzervirati za vrijeme trajanja turističke sezone (12.06. – 15.09.) u stanju koje je  sigurno za odvijanje prometa. Nastavak radova odvijat će se na jesen, nakon završetka turističke sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje,  vezano na  preusmjeravanje prometa na  obilazne pravce za vrijeme trajanja izvođenja radova,  Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.o.o. su sukladno Zakonu o cestama od Hrvatskih cesta zatražile suglasnost za privremeno preusmjeravanje prometa na D50, D52, D1 i D522 te istu i ishodile. Korisnici su obaviješteni o preusmjeravanju prometa u ponedjeljak 26.05.2014.

Molimo sve korisnike za razumijevanje, jer se predmetno preusmjeravanje prometa odvija upravo zbog njihove sigurnosti", stoji u priopćenju HAC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo