jakovina u slavoniji / 'Trebat će puno volje i energije da se ljudima omogući normalan život'

'Ovo je prirodna katastrofa i trebat će jako puno volje, znanja i energije da se posljedice što prije saniraju i ljudima omogući normalan život', kazao je Jakovina.

31.5.2014.
18:56
VOYO logo

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je, nakon što je obišao stradala područja u općini Drenovci i Gunja, izjavio u Strošincima da su štete koje je izlijevanje rijeke Save učinilo dijelu županjske Posavine goleme, čak i u selima koja su samo djelomično poplavljena.

"Ovo je prirodna katastrofa i trebat će jako puno volje, znanja i energije da se posljedice što prije saniraju i ljudima omogući normalan život", kazao je Jakovina dodajući kako je uvjeren da će dobar dio stradalih poljoprivrednih površina moći biti presijan, ili barem dobro pripremljen za kvalitetnu jesensku sjetvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, iako su štete strašno velike, ne bi trebalo biti problema sa zagađenosti zemljišta nakon što se voda povuče. Poručio je da će se na tim područjima poštivati najviši standardi zaštite okoliša.

Ministar poljoprivrede procjenjuje da se štete nastale u županjskoj Posavini na poljoprivrednim kulturama neće negativno odraziti na tržište hrane u Hrvatskoj, jer je u županjskoj Posavini poplavljeno bilo manje od pet posto ukupnih poljoprivrednih površina u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo kakvo potencijalno poskupljenje cijena hrane uz opravdanje da je to posljedica ovih poplava je potpuno neopravdano. Hrane će na tržištu biti dovoljno", poručio je Jakovina rekavši kako treba što prije pomoći tamošnjim poljoprivrednicima da što prije "stanu na vlastite noge" i uđu u polja.

Ministar Tihomir Jakovina u Strošincima je, osim obilaska polja, posjetio i pogon za izgradnju drvenih vrtnih kuća i drvenog namještaja vlasnika Ilije Pavlovića, koji mu se požalio kako je u poplavama pretrpio veliku štetu jer ne radi već dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako nam ne pomognete - ja ću se iseliti odavde jer ovdje života nema. Održavanje samo hladnog pogona u recesiji koštalo me milijun kuna, a da me nitko ni pogledao niti ponudio pomoć. A sada je došla i poplava koju bez pomoći države teško da ćemo preživjeti", kazao je Pavlović ministru Jakovini. Dodao je da su mještani Strošinaca, koji su i prije poplava bilo rubno područje u Hrvatskoj "zaboravljeno od sviju", sada dovedeni na rub opstanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo