sindikati pozdravili promjene / 'Jovanović je bio najlošiji ministar obrazovanja u povijesti'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

'Smjena ministra Jovanovića jedna od boljih odluka premijera Zorana Milanovića, jer Jovanović je definitivno bio najlošiji ministar obrazovanja od osamostaljenja Hrvatske', izjavio je čelnik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama.

11.6.2014.
15:05
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Sindikati u školstvu i znanosti redom pozdravljaju promjene na čelu Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, no napominju da će budući ministar Vedran Mornar, kojeg ocjenjuju razumnim i čovjekom dijaloga, biti uspješan jedino ako Vlada promijeni svoju politiku prema obrazovanju i znanosti.

Premijer Zoran Milanović smijenio je danas dvojicu ministara - zdravlja Rajka Ostojića te znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, a umjesto njih Saboru će predložiti Sinišu Vargu te Vedrana Mornara. O svojoj odluci Milanović je izvijestio na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima uoči današnje sjednice Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vedran Mornar profesor je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER), a bio je i dekan tog fakulteta.

"Smjena ministra Jovanovića jedna od boljih odluka premijera Zorana Milanovića, jer Jovanović je definitivno bio najlošiji ministar obrazovanja od osamostaljenja Hrvatske“, izjavio je danas za Hinu čelnik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, napominje i da novi ministar Vedran Mornar nema šanse biti uspješan dok ova Vlada ne promijeni politiku prema obrazovanju.

"Vlada bi trebala u fokus staviti obrazovanje ne samo deklarativno, nego da ono stvarno postane najvažniji faktor izlaska Hrvatske iz krize. To znači da se obrazovanje potiče, da se u njega ulaže i da se razvija, a ne da bude prvo na rezanju i kretanju“, ustvrdio je Mihalinec, dodavši da ako Vlada promijeni politiku, i budući ministar ima šansu biti uspješan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama očekuju da će s budućim ministrom uspostaviti suradnju. „Mornar je, koliko ga poznajemo, čovjek dijaloga, pa vjerujem da ćemo otvoriti dijalog koji je s Ministarstvom u potpunosti izostao dok je Jovanović bio ministar“, zaključio je Mihalinec.

Predsjednik sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić ocijenio je kako je promjena u resoru obrazovanja zakasnila barem godinu i pol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Promjena ministra više je tehničko nego stvarno rješenje koje bi moglo unaprijediti bilo što u školstvu. Sindikat Preporod već je u prosincu pokrenuo peticiju da premijer smjeni Jovanovića, nju je potpisalo 14 tisuća ljudi i to je najbolji pokazatelj što prosvjetari misle o bivšem ministru", kazao je Stipić, komentirajući današnju smjenu ministra obrazovanja Željka Jovanovića.

Kako dodaje, nema nekih velikih očekivanja u vezi promjena u ovom resoru jer Vlada ulazi u zadnju godinu mandata, a svaki ministar mora proći postupak uhodavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stipić je čak izrazio i čuđenje kako su uopće i našli nekoga tko će se sad prihvatiti tog ministarstva.

Govoreći o dosadašnjem ministru Jovanoviću, ustvrdio je da konfliktnije osobe od njega ne može biti. "Zasigurno će sindikatima sada biti lakše komunicirati s novim ministrom. Teško je i zamisliti kako je to bilo sa Jovanovićem. Nakon njega svako je rješenje dobro rješenje", rekao je u izjavi za Hinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ribić: Milanoviću i pohvala i kritika

Premijer Milanović zaslužuje i pohvalu i kritiku za ovaj potez, ističe Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

"Premijer zaslužuje pohvalu jer se odlučio smijeniti čovjeka kojeg je postavio padobranom u područje o kojem ništa ne zna. U dvije i pol godine obrazovni sustav i znanost i ova država izgubili su sa čovjekom čiji je jedini zadatak bio da odradi prljavi posao u sustavu koji je ionako već slab i na aparatima, odnosno da provodi mjere restrikcija i mrcvarenja. Posljedice djelovanja Jovanovića su zastrašujuće", oštar je bio Ribić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to smatra odgovornim premijera Milanovića. "Zadatak ove vlade bio je da po uputama međunarodnih subjekata provedu te mjere mrcvarenja". ustvrdio je Ribić. Sada, kako dodaje, premijer dovodi u sustav razumnog čovjeka, Mornara.

"Godinu dana pred izbore dobivamo novog čovjeka u sustav, koji vjerojatno neće imati utjecaja, jer nije član partije. Ovom najviše izmrcvarenom sektoru, sa zaposlenicima najviše bijesnima na Vladu, premijer sada nudi umivenu sliku. Vidimo mi što je u pozadini te priče", istaknuo je Ribić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo