bolovao od raka / Dobio Nobelovu nagradu tri dana nakon smrti

Image

Kanadski znanstvenik Ralph Steinman, koji je u ponedjeljak uz druga dva znanstvenika dobio Nobelovu nagradu za medicinu, umro je još prošlog petka.

3.10.2011.
14:35
VOYO logo

Dužnosnica odbora Anna Dumanski je rekla da "može potvrditi da je profesor Steinman preminuo", no nije mogla navesti pojedinosti.

Sveučilište Rockefeller je u izjavi objavilo da je Steinman, rođen 1943. godine, umro u petak 30. rujna, samo tri dana prije nego što je postao dobitnik nagrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije četiri godine mu je dijagnosticiran rak gušterače, a njegov se život produžio korištenjem imunoterapije temeljene na dendritičkim stanicama koju je on sam osmislio", navodi se u izjavi newyorškog sveučilišta.

Nobelova nagrada za medicinu za 2011. osim Kanađaninu Ralphu Steinmanu dodijeljena je Amerikancu Bruceu Beutleru i Luksemburžaninu Julesu Hoffmannu za njihovo istraživanje djelovanja imunološkog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanja nagrađenih otvaraju put razvoju novih lijekova i omogućuju obranu od imunideficijencije, kao astme, reumatoidnog poliartritisa, Chronove bolesti.

"Beutler i Hoffmann dijele nagradu za istraživanje urođenog imunološkog sustava. Steinman je nagrađen za istraživanja stečenog imunološkog sustava", navodi odbor za dodjelu Nobelove nagrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imunološki sustav omogućuje organizmu da se brani oslobađanjem antitijela i ubojitih stanica kojima reagira na viruse i bakterije.

Njihova istraživanja otvaraju put razvoju novih lijekova i omogućuju obranu od imunideficijencije, kao astme, reumatoidnog poliartritisa, Chronove bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada iznosi 10 milijuna kruna (1,08 milijuna eura). Polovicu te svote podijelit će Beutler i Hoffmann, a druga polovica pripast će Steinmanu.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo