USVOJILA GA VLADA / Milanović: Zakon o životnom partnerstvu nikoga ne vrijeđa

Na dnevnom redu sjednice Vlade su, između ostalog, Nacrt konačnog prijedloga zakona o radu i Nacrt konačnog prijedloga zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola.

24.6.2014.
13:12
VOYO logo

Ministar rada MirandoMrsić istaknuo je na početku današnje sjednice Vlade važnost usvajanja Nacrta konačnog prijedloga Zakona o radu.

"On je potreban da bi se reformiralo radno gospodarstvo, saniralo loše stanje na tržištu rada, suzbio visok udio crne ekonomije te smanjila visoka stopa nezaposlenosti. Zakon će, između ostalog, omogućiti dodatni rad radnicima koji rade puno radno vrijeme (npr. konobari) te zaštiti postojeća radna mjesta i mogućnost strukovnog ili kolektivnog pregovaranja", rekao je Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Namjera ovog zakona je da ima više rada i to su naši motivi", nadovezao se premijer ZoranMilanović te dodao da se u Zakon ne bi diralo da nije potrebe za povećanjem radnih mjesta.

Vlada je na sjednici usvojila i Zakon o životnom partnerstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je jedan od onih zakona koji su svjetonazorski, ali ne revolucionarni. Jedan od onih zakona koji nas usklađuju ne forme radi, nego sadržaja radi. Ovo nikoga ne vrijeđa, to je ljudski zakon koji uključuje, a ne isključuje i koji različitost tretira na, rekao bih, ljudski način. Isto se odnosi na kurikulum, to provodimo i provodit ćemo. Pred nama su ozbiljniji zadaci koji se ne tiču svjetonazora, nego održivosti i kvalitete", rekao je premijer Milanović. 

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

"O ovom se Zakonu dugo priča. 2012. je formirana radna skupina u kojoj su bili predstavnici različitih svjetonazora. U listopadu 2013. pred referendum o braku prvo čitanje prijedloga zakona stavili na javnu raspravu. Rasprava o prvom čitanju trajala je 12 sati", podsjetio je ministar uprave Arsen Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je Zakon prošao tolerantnu raspravu te da je demokratski kompromis različitih svjetonazora. Dodao je da on omogućava uvođenje institucije životnog partnerstva za istospolne zajednice, ali i da brak i dalje ostaje ograničen na heteroseksualne zajednice.

"Najveće razlike i dalje se odnose na položaj djece, odnosno nemogućnosti posvajanja za istospolne partnere te na razliku u samom nazivu instituta braka", dodao je Bauk te rekao da će  Zakon "manjini donijeti nešto bolje, a većini ništa gore". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih rekao više nego nešto bolje", nadovezao se Milanović. 

Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog izmjena Ovršnog zakona kojim se, po riječima ministra pravosuđa OrsataMiljenića, uvodi ravnoteža između ovrhe kao "surovog i hladnog mača sustava" i mehanizama za zaštitu građana koji u situaciju ovrhe nisu došli svojom krivnjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Jedna od važnijih novosti je vraćanje instituta opomene, odnosno obveze da se građane upozori da će nad njima biti uvedena ovrha.

Skraćuju se i uvode čvrsti rokovi u kojima se takvi predmeti moraju provoditi pred sudovima, a uvode se i vijeća pred prvostupanjskim sudovima kako bi se što više takvih predmeta rješavalo u prvom, a ne u drugom stupnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javnim se bilježnicima ujedno uvodi obveza da rješenje o ovrsi dužnicima moraju proslijediti u roku 30 dana, da se ne bi, kao dosad, događalo da neka od tih rješenja uopće ne budu uručena.

Sve to, kazao je Miljenić, za cilj ima što više skratiti postupak i onemogućiti pretjerani rast duga, jer za vrijeme trajanja postupka na neizvršenu obvezu dužniku se obračunavaju kamate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se ovrhe nekretnina izvukle iz spekulativnih krugova, u kojima se teško stečena nekretnina prodaje unutar zatvorenog kruga po nerealnim cijenama, uvodi se i veća transparentnost dražbi, kroz elektroničke dražbe s kojima moraju biti upoznati i dužnik i vjerovnik.

Također je predviđeno pravo dužnika da u ovršenoj nekretnini provede još godinu dana, uz određenu financijsku naknadu, dok se ne snađe za drugi smještaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predloženim izmjenama zakona ovrha se može i odgoditi, a među razlozima za to Miljenić je izdvojio slučajeve katastrofe, poput poplava koje su nedavno pogodile Slavoniju, kao i neke kaznene postupke.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Primjerice, u tijeku je velik broj predmeta protiv svakojakih štedionica koje provode ovrhe na temelju danih zajmova, a izmjenama se daje mogućnost da se te ovrhe zaustave do dovršetka kaznenog postupka, kako se ovrha ne bi provodila nad nekretninom nad kojom je ta štedionica pravo stekla kaznenim djelom. Za vrijeme trajanja odgode, ističe Miljanić, zamrzavaju se i kamate na dug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno se od ovrhe oslobađaju neki prihodi, poput darova za djecu ili naknada za saniranje šteta nastalih katastrofama, a poslodavce se oslobađa obveze da knjigovodstveno provode ovrhe na plaće.

Nove bi odredbe trebale olakšati i oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi, utvrđene u kaznenim postupcima, a njime se izjednačuju i honorari s plaćama i mirovinama, tako da ne bi bilo moguće provesti ovrhu nad cjelokupnim iznosom honorara ako je to jedini prihod dužnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo