neinformirana hrvatska / Jeste li znali da EU nudi dva milijuna radnih mjesta?

Hrvatska će uskoro navršiti 365 dana u EU, pa u RTL-u Danas sustavno analiziramo rezultate članstva. Za nezaposlene je to bio tračak nade za zaposlenjem. No što je do sada ostvareno? Projekt Garancija za mlade i milijuni eura iz Bruxellesa za njihovo zapošljavanje još se čekaju. Preko EURES-a u Uniji se nudi dva milijuna radnih mjesta. No, rijetki u Hrvatskoj za to znaju.

27.6.2014.
19:10
VOYO logo

Umjesto iz škole na posao, Ivan je završio na burzi. Surova je to svakodnevnica za još tisuće njegovih vršnjaka. Ulaskom u EU mnogi su se nadali novim programima koje će im pomoći u pronalasku posla.

"U dvije godine koliko sam na HZZ-u dobio sam jednu poruku da se javim na jedan natječaj. Dakle i nisam baš zadovoljan", priznao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je već trebalo vrijediti za sve je Garancija za mlade. Projekt Eurospke unije koji bi nezaposlenima do 25 godina donio ponude za posao, dodatno školovanje ili stažiranje. Ministarstvo rada namjerava u pet godina povući 128 milijuna eura iz ovog programa, a do veljače su imali priliku dobiti 60 milijuna. No prijava je morala na doradu pa se taj rok produžio.

"Naš prijedlog je ocijenjen pozitivno i ja se nadam da onda u devetom mjesecu kada se oformi nova Europska komisija da ćemo tada imati i točno vrijeme kada će nam stići sredstva", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, dio sredstava stigao je iz Europe pa su se neke mjere mogle provesti.

"Tih 22 milijuna je već potrošeno jer smo time financirali rad bez zasnivanja radnog odnosa, samo zapošljavanje, sve ono što smo obećali", dodao je Mrsić.

Ono što obećava je EURES, mreža europskih zavoda za zapošljavanje čiji savjetnici posreduju između poslodavaca i nezaposlenih. U Hrvatskoj su 4 takva savjetnika u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Do kraja godine trebalo bi ih biti 9. Više od 2 milijuna radnih mjesta u Europi i Švicarskoj čeka radnike, a potencijalni za to pojma nemaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EURES je u Hrvatskoj dostupan godinu dana, otkako smo postali punopravna članica EU. Oko 11 tisuća nezaposlenih objavilo je životopis na stranici, a neki od njih već su na europskim adresama.

"Tijekom 2013. godine iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odjavljeno je više od 2.500 s razlogom zapošljavanja u inozemstvu, jednoj od zemalja Europske unije. Do svibnja 2014., 1.254 osobe su odjavljene", naglasila je savjetnica EURES-a Martina Vidaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I krenule u potragu za europskim snom, koji je u prvih godinu dana za većinu Hrvata ipak ostao  ne dosanjan.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo