pusić za rtl danas: / 'Mogli smo više profitirati članstvom u EU, ali ne trebamo pljuvati po sebi!'

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić istaknula je za RTL Danas kakve su se sve promjene dogodile od Hrvatskog pridruživanja europskoj obitelji.

1.7.2014.
18:36
VOYO logo

Točno je godinu dana od ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Prvi europski rođendan ni na koji način nije posebno obilježen.

RTL Danas je razgovarao s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić u Vilu Prekrižje, gdje se večeras sprema prijem za diplomatski zbor, o prvom rođendanu u europskoj obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Standard nam nije porastao. Nije porastao ni standard Europske unije, ali ugled države je značajno porastao", reagirala je odmah Pusić na kritike da Hrvatskoj ni standard ni ugled nisu porasli pridruživanjem Uniji.

Upitana kako onda komentira pisanja uglednog Financial Timesa da je Hrvatska postala gora od Grčke, Pusić je upozorila na jučerašnje podatke Eurostata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jučer su izišli podaci Eurostata koji pokazuju da nismo najgori i najlošiji na ljestvici. Upravo suprotno. Naravno, puno smo slabiji od onoga što bih ja htjela da jesmo. Htjela bih da smo prvi ili među prvima, ali nismo najgori ni u čemu. Blago nam pada nezaposlenost i raste zaposlenost, kao i u cijeloj Europskoj uniji. Dakle, ne trebamo biti presretni zato što moramo biti ambiciozniji. I sigurno možemo biti bolji i puno više profitirati iz članstva u EU, ali da moramo sami po sebi pljuvati - to ne trebamo! Takvu vrstu mazohizma ne razumijem. Smatram da moramo biti ponosni na ono što smo napravili, kako smo se postavili i koji ugled i utjecaj imamo. Ekonomske prednosti i mogućnosti moramo intenzivnije iskoristiti u godinama pred nama", kazala je.

Od konkretnih promjena istaknula je razinu sigurnosti, prelazak carine bez štambilja i putovnica te niže cijene roaming.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na komentar kako su putovanja i studiranja u inozemstvu zapravo privilegija manjeg broja građana ove zemlje te da 'mali, prosječni čovjek' Hrvatske ne osjeti te 'blagodati' Europske unije, ministrica se nije složila.

Kao ostale prednosti je navela stabilnost, sigurnost te garanciju dugotrajnog mira, koje najčešće shvaćamo kao samorazumljive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska mora razumijeti u kojoj mjeri je to dragocijenost i temelj za graditi budućnost", zaključila je.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike