GUBITAK ZA NAŠE ZDRAVSTVO / 'I kad jedan liječnik ode, to je jedan previše, ali ne možemo povećati plaće'

Image
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Po tvrdnjama Hrvatske udruge bolničkih liječnika u godinu dana je 91 liječnik otišao iz Hrvatske, a ministar zdravlja poručio je da Ministarstvo zdravlja radi 'na socijalnom dijalogu i povećanju materijalnih prava te društvenog položaja zdravstvenih radnika općenito'.

3.7.2014.
16:31
Daniel Kasap/PIXSELL
VOYO logo

Odlazak i jednog liječnika iz Hrvatske gubitak je za zdravstvo, izjavio je danas ministar zdravlja Siniša Varga komentirajući podatke o broju liječnika koji su napustili zemlju u prvoj godini dana članstva u EU.

Po tvrdnjama Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) u godinu dana je 91 liječnik otišao iz Hrvatske, a još 600 ih je zatražilo potvrde radi odlaska, na što je Varga novinarima pred Banskim dvorima rekao da "i kad jedan liječnik ode - to je jedan previše".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varga kaže da Ministarstvo zdravlja radi "na socijalnom dijalogu i povećanju materijalnih prava te društvenog položaja zdravstvenih radnika općenito", ali u ovom trenutku ne može povećati njihove plaće.

Ovog trenutka ne možemo izravno povećati plaće jer imamo određenih stvari o kojima moramo razgovarati sa socijalnim partnerima u vezi Granskog kolektivnog ugovora. Ali, postoji pregršt drugih mjera o kojima razgovaramo s jedinicama lokalne samouprave i poslovnim bankama, da se napravi drukčije vrednovanje stambenog pitanja ili kreditnog zaduženja, naveo je Varga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o 76.000 zaposlenih u zdravstvu i o ekonomskoj snazi koja u pregovorima s poslovnim bankama može dobiti značajnija prava za naše djelatnike no što ih imaju danas, dodao je.

Upitan koja su liječnička mjesta postala deficitarna s obzirom na odlaske iz Hrvatske, Varga je odgovorio da se događa isto što i 2004. prilikom ulaska devet novih zemalja u EU, koje su imale problem s anesteziolozima, kirurzima i internistima. "Prioritet nam je osigurati specijalizaciju za te grane", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radimo da svatko tko treba dobije specijalizaciju i radno mjesto koje zaslužuje, rekao je Varga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo