Ostvareno 15 posto više prihoda / Herak: Hrvatski turizam je na autopilotu

'Lipanj je nadoknadio svibanj, najave za kolovoz i rujan odlične. Bit će ovo još jedna dobra sezona', naglasio je Lorencin.

7.7.2014.
16:17
VOYO logo

Na današnjoj konferenciji za novinare povodom predstavljanja rezultata predsezone 2014., odnosno rezultata turističkog prometa za prvih šest mjeseci 2014. godine gostovao je ministar turizma Darko Lorencin.

Bio je prisutan i gradonačelnik grada Pule Boris Miletić, direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević te direktorica TZ Pula Sanja Cinkopan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kumulativni podaci za razdoblje siječanj-lipanj govore o porastu od 6,6 posto u dolascima (3,95 milijuna dolazaka) i 4,7 posto u noćenjima (15,96 milijuna noćenja) turista na Jadranu i u Gradu Zagrebu u odnosu na isto razdoblje prošle godine, priopćili su iz Ministarstva turizma.

Ocjenivši kako je predsezona u Hrvatskoj protekla odlično, Lorencin je zahvalio svim turističkim djelatnicima i čitavom sustavu na ostvarenim rezultatima, "jer iz godine u godinu i konkurencije i druge zemlje poduzimaju sve mjere kako bi privukli turiste s glavnih tržišta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da imamo konkurentan proizvod i da je Hrvatske konstantno rastuća destinacija, što nam treba dati još veću motivaciju da budemo još bolji i konkurentniji te da turistima uvijek ponudimo barem jedan razlog više da dođu u našu zemlju", ustvrdio je je Lorencin.

Ministar je izrazio zadovoljstvo posebice rezultatima u Istri, gdje je "iskoristivost kapaciteta iznimno velika", te istaknuo vrlo dobre rezultate Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, a naročito Zadarske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Istri je u prvom polugodištu ostvareno nešto više od milijun dolazaka, što je povećanje za 5,4 posto, a 5,2 milijuna noćenja je porast za 4,3 posto.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je sa 609,2 tisuće dolazaka ostvaren porast od 8,5 posto, a 2,5 milijuna noćenja je porast za 5,3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rast bilježe i Dubrovačko-neretvanska županija i to u dolascima za 8,6 posto (460,2 tisuće) i noćenjima 5,2 posto (1,7 milijuna), kao i Zadarska županija u dolascima za 11,7 posto (333,4 tisuće) i noćenjima za 13,5 posto (1,6 milijuna).

Pad je pak ostvaren u Šibensko-kninskoj županiji koju je u šest mjeseci posjetilo 203,3 tisuće turista, što je 0,6 posto manje nego u isto vrijeme lani, a s 952 tisuće noćenja u minusu je od 3,8 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gradu Zagrebu ostvareno je 378,6 tisuća dolazaka ili 10,3 posto više nego u prvom polugodištu lani, a 665,7 tisuća noćenja je porast za 8,5 posto.

Ministar je istaknuo i turistički promet Pule koja je u prvom polugodištu ostvarila čak 19 posto više dolazaka nego lani i time dokazala da je grad velikih turističkih potencijala te da je porast posljedica i velikih investicija u turizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lorencin je izrazio zadovoljstvo rezultatima s glavnih tržišta, pri čemu je spomeno i rast turističkog prometa s talijanskog tržišta od 10 posto.

Skandinavsko i tržište Velike Britanije su također odlično reagirali u prvih šest mjeseci i bilježe rast dolazaka. Stoga će to biti područje gdje ćemo u budućnosti intenzivnije djelovati, poručio je ministar dodajući kako je iz Velike Britanije ostvaren porast noćenja za 7 posto. Finski turisti bilježe porast noćenja od 9 posto, norveški 8 posto, a švedski turisti 11 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci samo za lipanj pokazuju da je na Jadranu i u gradu Zagrebu ostvareno 1,87 milijuna dolazaka, što je porast za 8,9 posto, a s 9,38 milijuna noćenja ostvaren je porast za 10,7 posto u odnosu na lipanj prošle godine.

Sve su županije u lipnju ostvarile odlične rezultate što, kako je rekao Lorencin, treba zahvaliti investicijama i investicijskoj politici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Time hvatamo tempo onog plana od 7 milijardi eura investicija do 2020. godine", poručio je.

Istaknuo je i kako je u prvih šest mjeseci ove godine ostvaren porast zaposlenih u turističkom sektoru od čak 13 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada nam je bitno izvući srpanj koji bi trebao biti na razini prošlogodišnjeg. Uz dobre najave za kolovoz, rujan i listopad, zaključili bi turističku sezonu s nekoliko postotaka povećanja turističkog prometa", ističe Lorencin.

Naglašava i kako se na dobre rezultate turističkog prometa u predsezoni odlično nadovezuju i financijski pokazatelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porast od 7 posto u dolascima su ostvarili strani turisti (3,4 milijuna dolazaka) i porast od 4,3 posto u noćenjima (14,21 milijun noćenja).

Domaći turisti su ostvarili rast od 3 posto u dolascima (550 tisuća dolazaka) i 7,6 posto u noćenjima (1,74 milijuna noćenja).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dobre rezultate turističkog prometa u predsezoni nadovezuju se financijski pokazatelji jer prema ukupnim prihodima u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te djelatnosti putničkih agencija, u prvih pet mjeseci 2014. godine 8,14 milijardi kuna predstavlja rast od 15 posto u odnosu na isti period 2013. godine.

"Uz naša tradicionalna tržišta, poput Njemačke, Austrije i Češke, optimizam nam daju i tržišta poput Velike Britanije, koja se sve više penje na ljestvici najjačih tržišta. Veseli i povratak talijanskih turista te činjenica da je Hrvatska sve prepoznatljivija i na dalekim tržištima poput Koreje, iz koje nas je do lipnja posjetilo 128 tisuća turista, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od čak 250 posto", dodao je ministar turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik vijeća Istarskih demokrata i bivši ministar turizma, Ivan Herak, ocijenio je kako je Ministarstvo u potpunom rasulu.

"Samim procesima u hrvatskom turizmu već nekoliko godina upravlja automatski pilot", rekao je Herak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj resor ni Vladi ni IDS-u nije previše bitan. Prošlo je 400 dana otkada smo dobili najkvalitetniji dokument – strategiju razvoja hrvatskog turizma, no rezultati koji su do sada postignuti, naročito na planu novih investicija, dovode u pitanje rezultat predviđeni tom strategijom za 2020. godinu. Planiranih 14 milijarda eura deviznog priljeva time postaje nemogućom misijom", dodao je Herak.
Današnju najavu Lorencina je ocijenio "ishitrenim potezom lišenim svakog dodira sa stvarnošću" i to netom kad je Vlada povećala PDV u turizmu s 10 na 13 posto.

"Posljedice će biti povećanje cijena i smanjenje konkurentnosti hrvatskog turizma koja, po indeksu konkurentnosti, već 12 godina pada", naglasio je Herak naglasivši kako su rezultati prometa za prvih šest mjeseci ove godine dokaz da je Hrvatska turistička zajednica suvišna jer su rezultati ostvareni bez direktora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborski zastupnik i predsjednik Istarskih demokrata, Damir Kajin, izrazio je zadovoljstvo odlukom Vlade o davanju državnog jamstva pulskom Uljaniku za gradnju najvećeg jaružara na svijetu, piše Novi list.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo