'dokumenti će se naći' / Odbor o Linićevim optužbama: Nije bilo nezakonitog praćenja

Image
Foto: RTL

Saborski Odbor za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku zaključio je kako nije bilo nezakonitog praćenja bivšeg ministra Slavka Linića po nalogu premijera Zorana Milanovića.

9.7.2014.
12:21
RTL
VOYO logo

Odbor za nacionalnu sigurnost u srijedu je većinom glasova utvrdio kako navodi bivšeg ministra financija Slavka Linića, prema kojima ga je policija pratila, nisu točni.

Za takav zaključak glasali su članovi odbora iz redova vladajuće većine, dok je oporba tražila da se usvoji zaključak da je, zbog loših ovlasti i nedostatka stručnog kadra, bilo nemoguće utvrditi jesu li Linićevi navodi točni ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar financija zahvalio se kolegama na obavljenom poslu.

"To samo znači da su radili nezakonito u policiji. Mogu prikupiti više imena i ići s njima van što ću i činiti. Dokumenta nema, ali ja znam što sam proživio. Jednom će se dokumenti naći", kazao je Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam prigovora na rad Odbora, zaključili su tako jer su svi dokumenti nestali. Imam prigovora na rad policije i to prije svega one koja je pod direktnim nadzorom ministra, jer se skrivaju dokumenti i radi nezakonito", dodao je.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Javnost će procijeniti čiji argumenti su vjerodostojni'

Predsjednik odbora, HDZ-ovac Miroslav Tuđman je, nakon za javnost zatvorene sjednice, izvijestio da je većinom glasova donesen zaključak po kojem su Linićevi navodi neutemeljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj zaključak donijela je parlamentarna većina, koja se oslonila na izvještaj ravnatelja policije i ministra unutarnjih poslova i zaključila da nema temelja za Linićevu predstavku. U drugom zaključku, koji predlaže oporba, ide se na to da se ne može ustanoviti do kraja pouzdanost izvješća ravnatelja policije niti ministra unutarnjih poslova, zato što ne sadrže odgovor na sva pitanja pa ostaje otvoreno ovo što je Linić iznio", izjavio je Tuđman.

"Odgovore na neka pitanja nismo dobili niti smo s ovlastima kakve imamo ih mogli dobiti. Primjerice, u OTC-u se može provjeriti naloge koje daju tajne službe, ali ne i naloge za ispise 40.000 telefona koje daje policija, a policija daje 90 posto naloga! Utvrđeno je da Linić nije bio direktna meta naloga, ali nije jasno je li bio obrađivan i u kojem svojstvu u nekoj drugoj istrazi", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da je osobno jako razočaran pristupom vladajućih.

"Mislim da se činjenice, istine ne mogu donositi preglasavanjem, a nema dobre volje da se uopće ide u promjenu toga sustava", ustvrdio je Tuđman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je 'slučaj Linić' samo formalno završen, a da će javnost procijeniti čiji argumenti su vjerodostojni.

"Činjenica je da je ovdje ustanovljeno da Linić nije bio izravno meta, da nije bilo naloga za njegovo praćenje, ali pitanje je je li on bio zahvaćen nekim drugim slučajevima i u kojem svojstvu. To Odbor naprosto nije u stanju ustanoviti jer nema ovlasti niti pravne instrumente", kazao je Tuđman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vladajući zadovoljni zaključkom

Potpredsjednik odbora, SDP-ovac Igor Dragovan zadovoljan je provedenim nadzorom i prihvaćenim zaključcima.

"Bitno je da hrvatska javnost bude upoznata s činjeničnim i pravim stanjem stvari, a to je da su navodi iz predstavke koju je Slavko Linić uputio na ovaj odbor neutemeljeni. Nije bitno radi li se o Slavku Liniću, nego bilo koji građanin RH mora imati sigurnost da u slučaju da se osjeća ugroženim postoje i mogućnosti i institucije koje sve navode mogu provjeriti u relativno kratkom roku i reći je li to istina ili nije", tumači Dragovan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbio je HDZ-ove primjedbe, podsjetivši da je Odbor unaprijed dogovorio što će se sve nadzirati te da u međuvremenu nije bilo nikakvih prijedloga za proširenjem nadzora.

"Proveli smo sve ono što smo se dogovorili da ćemo napraviti. Naravno da politički opozicija može reći da u sustavu nešto ne valja, ali taj sustav funakcionira jednako danas i prije tri godine. Ništa se promijenilo nije, osim što je sad ministar Ranko Ostojić, a ne Tomislav Karamarko. Ni jednu riječ u proteklom mandatu nisam čuo od strane kolega iz HDZ-a da je problem u Ravnateljstvu policije, da tu postoje neke mogućnosti zlouporabe. Taj sustav jednako funakcionira onda i sada", kazao je Dragovan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je sustav nadzora nužno dići na višu razinu, zbog čega se, kaže, i osniva vijeće za građanski nadzor nad provedbom policijskih ovlasti.

Igor Rađenović u izdvojenom mišljenju navodi, pak, da su 'u sklopu provedenog nadzora OTC-a, osim provjere telefonskog broja Slavka Linića, pojedini članovi Odbora zatražili provjeru za još nekoliko telefonskih brojeva, o čemu je sastavljena službena bilješka'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O čemu se točno radi, Rađenović nije naveo.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo