Josipović i Milanović s čelnicima / Gazprom počeo s lobiranjem za naftu u Jadranu

Vrdoljak je otkrio da je Gazprom zainteresiran za sudjelovanje na natječajima za istraživanje i eksploataciju, da Hrvatska provodi politiku otvorenih vrata i da će tvrtke koje ispune najbolji interes za Hrvatsku i njezine građane pobijediti na natječajima.

9.7.2014.
17:04
VOYO logo

Čelnici ruskog Gazproma susreli su se danas s premijerom Zoranom Milanovićem i suradnicima, a nakon sastanka ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je da se razgovaralo o energetskoj politici Hrvatske, a da su Južni tok i Ina u razgovorima dotaknuti bez bitnih zaključaka.

Razgovaralo se o hrvatskim planovima istraživanja i proizvodnje nafte i plina te natječajima koji će uslijediti, rekao je Vrdoljak novinarima po završetku sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da je Gazprom zainteresiran za sudjelovanje na natječajima za istraživanje i eksploataciju, da Hrvatska provodi politiku otvorenih vrata i da će tvrtke koje ispune najbolji interes za Hrvatsku i njezine građane pobijediti na natječajima.

Vrdoljak je dodao da je na sastanku prokomentirana situacija oko plinovoda Južnog toka i Ine, "bez ikakvih bitnih i konkretnih zaključaka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li Gazprom zainteresiran više za hrvatski Jadran ili kontinent, odgovorio je da je to, koliko je on shvatio, kontinent.

Najavio je da će natječaji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na kontinentu biti objavljeni sredinom mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Uprave Gazproma Aleksej Miller nije davao izjave, no Gazprom se oglasio priopćenjem u kojem ističe značajno povećanje isporuke plina Hrvatskoj.

Tako podsjeća da je u prvih šest mjeseci 2014. godine u Hrvatsku isporučeno 340 milijuna prostornih metara plina, što je 45 posto više nego u cijeloj 2013. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Ivo Josipović naglasio je kako vodi politiku 'otvorenih vrata' za razgovor sa svima čiji su poslovni planovi sukladni hrvatskim nacionalnim interesima. Hrvatska energetska politika, naši ekonomski interesi i europska energetska politika okvir su za odnose sa svim stranim partnerima.

Izaslanstvo Gazproma i Gazpromnjefta iskazalo je interes za prijavu na natječaj za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu koji se otvara 18. srpnja ove godine. Josipovićje  zahvalio je na iskazanom interesu te istaknuo da će postupak odlučivanja na natječaju biti u cijelosti transparentan, s jednakim odnosom prema svim ponuđačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo