porezna reforma / Hoće li Vlada donijeti odluku koja će direktno povećati plaće?

U Vladi se razgovara o novoj poreznoj reformi iako je najavljeno da do kraja ovog mandata nema novih poreza i promjena. Dok ministar financija stidljivo priznaje da se o svemu još odlučuje, u Banskim dvorima neslužbeno kažu da je premijer naručio simulaciju promjene poreznih razreda - posebice onog dijela koji se tiče povećanja neoporezivog dijela zbog čega bi porasle gotovo sve plaće u državi.

10.7.2014.
18:41
VOYO logo

Hoće li Vlada donijeti odluku koja će direktno i automatski povećati plaće u Hrvatskoj? Premijer je zatražio da se izradi simulacija učinaka tog poteza na ukupno gospodarstvo, ali i proračun. Ministar financija zasad je vrlo suzdržan, iako potvrđuje da se reforma poreznih razreda doista sprema.

"Dogovaramo i o svemu ćete biti pravovremeno obaviješteni", izjavio je BorisLalovac.

Ono što se zasad dogovara je povećanje neoporezivog dijela plaće s 2.200 na 2.600 kuna. Prema gruboj računici, plaće od 2.800 kuna tako bi porasle za 90 kuna. Plaće od 5.000 kuna bi porasle za 270 kuna, dok bi plaće iznad 9.000 kuna skočile i za 440 kuna. Spominjalo se i ukidanje najviše stope na plaće od 40 posto, koja se obračunava na najveća primanja.

"To je relativno visoka stopa, ali nije previsoka. U povijesti je stopa na najviše prihode bila i veća i do 70 posto, vidjeli smo da su u Francuskoj to pokušali podići. Dakle ova stopa je manje-više realna, ona može biti malo gore ili malo dole. Razgovara se o svim tim svarima", izjavio je premijer ZoranMilanović.

Trenutačno se iznos plaće do 2.200 kuna u Hrvatskoj ne oporezuje. Plaće do 6.600 kuna oporezuju se s 12 posto, a one do 8.800 25 posto. Najveći porez od 40 posto, čije je ukidanje spomenuo Lalovac, udara se na primanja iznad 8800 kuna - riječ je o liječncima, inžinjerima i visoko obrazovanim osobama. Poslodavci pozdravljaju svako porezno rasterećenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče povećanja ovog neoporezivog dijela to je dobro jer to može utjecati na potrošnju i samim tim tako potaknuti gospodarski rast ali osim ovih poreznih treba nastaviti i sa drugim reformama", rekao je Bernard Jakelić, direktor HUP-a.

Porezni stručnjaci kažu da bi ukidanje stope od 40 posto na plaće dotaknulo oko 150 tisuća ljudi, ali efekt povećanja neoporezivog dijela osjetili bi svi, što je socijalno puno bolja varijanta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bismo tu promjenu tog neoporezivog dijela na 2.600 primjenili na neto plaću od 9000 - pod prepostavkom da dogovoreni bruto ostane isti - onda bi se dogodilo sa tom promjenom razreda da se ta plaća poveća za čak 260 kuna", izjavila je ĐurđicaJurić, dekanica Visoke škole RRiF.

Još samo da se Vlada oko toga konačno politički dogovori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo