kaotično stanje u libiji / Silovite borbe u Tripoliju: Eksplozije odjekuju, zatvoren aerodrom

Image
Foto: YouTube screenshot

Stanje u Libiji je kaotično jer vlada i parlament ne uspijevaju kontrolirati milicije koje su pomogle svrgnuti Gadafija. Bitka za moć vodi se između liberalista i islamista.

13.7.2014.
12:50
YouTube screenshot
VOYO logo

Silovite borbe između milicija naoružanih protuavionskim topovima i bacačima raketa izbile su u nedjelju kod zračne luke u Tripoliju, ukazujući da se vodi bitka za moć između liberala i islamista u toj zemlji utonuloj u anarhiju od rušenja režima Moamaera Gadafija 2011.

Eksplozije odjekuju na cesti koja vodi do aerodroma i u drugim dijelovima Tripolija, iako je nejasno tko se s kime bori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na društvenim mrežama objavljeno je da je zračna luka zatvorena, a Reutersov reporter javlja da zrakoplovi ne polijeću niti slijeću.

Letove za Tripoli otkazali su British Airways i Turkish Airlines, a stanovnici prenose da se blizu zračne luke vidi gusti dim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Islamistička milicija preuzela odgovornost za napad

Nova eskalacija poklopila se sa sastankom ministara vanjskih poslova susjednih država koji se treba održati u nedjelju u Hamametu u Tunisu kako bi se pronašli načini da se podrži Libija u kaosu, prenosi agencija AFP.

Od rušenja Moamera Gadafija 2011. zračnu luku nadzire milicija Zintan sa sjeverozapada Libije s kojom se bore pripadnici drugih paravojnih postroji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovornost za napad na zračnu luku preuzela je islamistička milicija koja tvrdi da je odlučna protjerati brigade Zenten iz Tripolija, koje osim zračne luke nadziru i neke dijelove u južnom dijelu glavnoga grada.

Stanje u Libiji kaotično je, jer vlada i parlament ne uspijevaju kontrolirati milicije koje su pomogle svrgnuti Gadafija, ali se ne žele pokoriti državnim vlastima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo