stigmatiziranje žrtve / S ljubavlju iz Hrvatske: Homofobni napad na Ultri

Image
Foto: Facebook

Eduardo iz Brazila došao je na odmor Ultra Europe festivalu u Splitu, no umjesto opuštanja i uživanja, završio je na Hitnoj pomoći. Naime, napadnut je jer se ljubio sa svojim dečkom, a policija i medicinsko osoblje također su se prema žrtvi homofobno ponijeli.

16.7.2014.
16:29
Facebook
VOYO logo

Hrvatska i Split neće ostati u lijepom sjećanju 19-godišnjem Eduardu iz Brazila. Ovaj mladić je na vlastitoj koži osjetio nasilje i diskriminaciju u Lijepoj našoj zbog svoje seksualne orijentacije. I sve to samo nekoliko dana prije nego što je Hrvatski sabor ozakonio životno partnerstvo među istospolnim parovima.

Naime, Eduardo je dobio šakom u lice jer se na Ultra Europe festivalu u Splitu ljubio sa svojim dečkom. Od snažnog udarca izgubio je svijest, no, srećom, završio je tek s nekoliko šavova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija čak nije htjela ni zaprimiti prijavu o homofobnom napadu, a kamoli potražiti napadača. Na Hitnoj pomoći su također imali homofobne komentare naspram ozlijeđenog mladića.

Dok su hrvatske nadležne službe reagirale apsolutno neprihvatljivo, ova priča je dospjela u brazilske medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eduardo je medijima poslao svoju sliku te je napisao dirljivi komentar: "Prije svega, dobro sam. Nisam bio siguran trebam li ovo objaviti ili ne. Ipak, vjerujem da kad se ovako nešto dogodi nama bliskoj osobi, problem postaje puno opipljiviji.

Sinoć sam na glazbenom festivalu u Hrvatskoj doživio homofobni napad. Ljubio sam dečka kad me je iznenada netko udario u glavu. Neko vrijeme bio sam bez svijesti. Kad sam se osvijestio, bio sam prekriven krvlju i na putu prema Hitnoj. U bolnici sam završio na šivanju jer sam zadobio više vanjskih i unutarnjih pukotina na koži nosa i usana. Srećom, ništa nije slomljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, glavni razlog za ovu objavu nije taj da ispričam svoju priču, koja je samo jedna u nizu priča o homofobnim napadima na homoseksualne i transseksualne osobe. Moj cilj je otvoriti vam oči. Homofobija postoji i stalno je se hrani seksističkim i društvenim predrasudama. Od malih homofobnih ispada, kao što je nazivanje školskog kolege pederom, do fizičkog nasilja i ubojstava. Nadam se da će moja priča utjecati na to koliko hranite to čudovište zvano homofobija.

A za one koji me pitaju kako mi mogu pomoći - pomozite mi da promijenim ovo, pomozite mi da pokažemo svijetu da smo svi mi ljudi. Svi mi zaslužujemo da nas se poštuje i da nas se prihvaća ovakvima kakvi jesmo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo