hrvatska stvarnost / Tko je sve na listi srama tvrtki i obrta koji ne isplaćuju plaće?

Golo je i svima dano na znanje tko sve ne plaća svoje radnike. Dok je na listi srama porezne uprave izašlo puno velikih negativaca, začudilo nas je što se tamo nalazi i ime poznate dizajnerice Anamarije Asanović. Dariju Todoroviću otkrila je da ju je sram, ali i zašto se uopće tamo našla. I nije jedina. Ima tu još poznatih imena.

17.7.2014.
17:51
VOYO logo

Ovako izgleda hrvatska stvarnost. Radnici se štrajkom i prosvjedima moraju boriti samo za krvavo zarađenu plaću koja kasni mjesecima. Baš zato se država lijepo domislila pa kad je već nesposobna kazniti one koji zakidaju radnike, nek im se barem drugi rugaju.

U društvu tisuća tvrtki i obrta koje ne plaćaju radnike našla se i tvrtka poznatog redatelja Danijela Tipure Tipija koji je režirao mnogo poznatih spotova, od Žakovih Stotinama godina, preko Connecta i Žanamari, a na stupu srama našao se jer plaću nekoliko mjeseci nije isplatio - samome sebi.

"Glupa skroz fora s tom listom jer netko može to pročitati i misli da ima veze s glavom, a nema veze s glavom. Ne kužim tu poantu. Barem da su vidjeli tko je dužan pravim radnicima, a tko nije sebi uspio isplatiti plaću pa je pao. Pa da si sad zbog toga na stupu srama, toga nema ni u Katangu", izjavio je Danijel Tipura Tipi, redatelj.

U neslavnom društvu među 1418 privatnih osoba našlo se i poznato ime mlade dizajnerice Anamarije Asanović. Na listi je zato što krojačici nije isplatila plaću za ožujak, travanj i svibanj.

"Nije ugodno jer ljudi to gledaju na skroz drukčiji način. Odmah si na osuđeničkoj klupi. Ružna je i sramotna ta lista jer nije lipo vidit svoje ime", kazala je Anamarija.

Kaže kako krojačica shvaća situaciju i međusobno si pomažu. Nije lako danas biti mladi poduzetnik.

"Jedino što je to začarani krug. Svi čekamo da nam netko plati jer smo svi od krvi i mesa, ali šta ćemo? Takva nam je država", dodaje mlada dizajnerica.

"Trudiš se maksimalno, ali samo ako ti jedna firma ne plati, to jest ako ti moraš platit na račun koji si im izdao PDV, gotov si. U jednoj minuti padneš i nema te, ne možeš se više izvući", kazao je Tipura.

Da apsurd bude veći, među 5620 tvrtki u Hrvatskoj koje radnicima barem tri plaće nisu isplaćivale u zadnjih šest mjeseci, našle su se i neke u vlasništvu države. Zato poslovanje izgleda često mora izgledati kao da je krojeno za Delboya iz Mućki.

Ostaje samo se nadati da će ubuduće lista srama biti sve mršavija i mršavija i da će se s nje maknuti najveći igrači koji duguju desecima radnika. Valjda tada na njoj neće biti ni ime Anamarije Asanović zbog krojačice i Tipija zbog samoga sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo