svima olakšala život / Svjetla točka u moru problema u hrvatskom zdravstvu

U moru loših problema u hrvatskom zdravstvu godinama je svjetla točka informatizacija koja je liječnicima i pacijentima barem malo olakšala život. Za e-zdravstvo Hrvatska svake godine izdvaja 180 milijuna kuna godišnje,a uvedeno je nekoliko usluga.

17.7.2014.
19:34
VOYO logo

Umjesto gomile papira svi podaci o pacijentu na jednom mjestu - u elektroničkom zdravstvenom kartonu.

"S ovom aplikacijom dobivamo uvid u medicinsku dokumentaciju, sve nalaze našeg bolesnika", kazao je neurokirurg u KBC Zagreb HrvojeJednačak.

KBC Zagreb za sada jedini u Hrvatskoj koristi mobilne zdravstvene kartone. U pilot projektu posljednjih mjesec dana sudjeluje pedesetak liječnika, gdje god da se nalazili stanje bolesnika prate putem mobitela.

"Pacijenti dobivaju doktora 24 sata, praktički imaju dostupnu svu dokumentaciju koju je liječnik u hitnoj službi laboratorij krv koja je napravljena taj nalaz tog trenutka,koji je izašao on ga ima dostupnog", poručuje sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb ZlatkoGiljević.

E-zdravstvo posljednjih nekoliko godina u liječničke ambulante ušlo je na velika vrata. Putem interneta pacijenti se naručuju na bolnički pregled a uputnice, primjerice za vađenje krvi, iz ambulante se šalju u laboratorij.

Već tri godine po propisani lijek u ljekarnu ide se samo sa zdravstvenom iskaznicom.

"Mislim da je najbolje što se može kronična terapija propisivati putem e propisivanja,znači da liječnik prati kroničnu terapiju i da i da bez pregleda odredi terapiju koju podigne u ljekarni što je naročito važno za sve kronične bolesnike, koji putuju po Hrvatskoj koji su radno aktivni", izjavila je liječnica obiteljske medicine InesBalint.

E-zdravstvo mnogima štedi živce i vrijeme. Do kraja godine e-uputnice trebale bi stići u sve bolnice.

"Trenutno se pilotira u bolnici Dubrava i Karlovac, a vrlo skoro pacijenti više neće morati nositi papirnatu uputnicu nego će ih uputnica pratiti", poručila je , v.d. ravnateljice HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec.

Obiteljski liječnici uskoro će u svojim ambulantama imati i više mjesta - krajem godine stižu im ekartoni.





Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo