TEORIJA RUSKIH MEDIJA / Prava meta napada bio je avion u kojem je letio Vladimir Putin?!

Zrakoplov Malaysia Airlinesa na letu MH17 iz Amsterdama u Kuala Lumpur u četvrtak se srušio u Ukrajini, pri čemu je smrtno stradalo svih 295 putnika i članova posade, a ta tragedija je postala nova točka prijepora između ukrajinskih vlasti i pobunjenika koji se međusobno optužuju za rušenje Boeinga 777, pri čemu nitko ne sumnja da je riječ o namjernom obaranju aviona, a ne o tragičnoj nesreći.

18.7.2014.
15:31
VOYO logo

21:40 - Članice Vijeća sigurnosti UN-a zatražile su na hitnom sastanku u petak međunarodnu istragu o padu malezijskog zrakoplova na istoku Ukrajine, a Zapad s tom tragedijom povezuje proruske separatiste i Moskvu.

Prije početka sastanka, petanest članica je tražilo "potpunu, podrobnu i neovisnu međunarodnu istragu" i "trenutačni pristup mjestu pada za istražitelje kako bi se odredili uzroci nesreće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće želi da se istraga vodi prema "pravilima međunarodnog civilnog zrakoplovstva".

Američka veleposlanica Samantha Power je odmah dovela u pitanje separatiste i njihovu rusku podršku i rekla da je malezijski zrakoplov "vjerojatno srušila raketa zemlja-zrak Bouk tipa SA-11 ispaljena s "područja koje drže proruski separatisti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatražila je od Moskve da izvrši pritisak na separatiste radi proglašenja primirja kako bi se olakšao pristup mjestu pada zrakoplova.

Britanski veleposlanik Mark Lyall Grant je također tražio od "Rusije da dobro razmisli o situaciji koju je stvorila potporom i naoružavanjem separatista".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moskva mora "prestati podržavati separatističke oružane skupine i destabilizirati svog susjeda", zaključio je.

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Ostaci Malaysia Airlinesa

16:32 - Zamjenik glavnog tajnika UN-a Jeffrey Feltman potvrdio je da je na letu MH17 bilo ukupno 80 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16:16 - I dok ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk optužuje Ruse za stravičan zločin zbog kojeg bi "trebali odgovarati na sudu u Haagu", ruski mediji smatraju da su tragediju skrivili Ukrajinci.

Iako pravih dokaza baš i nemaju, ruski mediji stvorili su teoriju prema kojoj je prava meta ukrajinskog napada bio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Televizija NTV objavila je izjavu neimenovanog izbora iz Agencije za zrakoplovni promet koji tvrdi da su i srušena letjelica Malasyia Airlinesa i Putinov zrakoplov prošli istu točku na istoj visini tijekom leta.

"To je bilo blizu Varšave na visini od 10.100 metara. Putinov avion bio je na tom mjestu u 16:21 sati po moskovskom vremenu, dok je malezijski zrakoplov tamo bio u 15:44 sati", rekao je spomenuti izvor dodajući kako su konture ova dva aviona slične.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:50 - Prema najnovijim podacima na letu je bilo 189 Nizozemaca, 44 putnika iz Malezije, 27 iz Australije, 12 iz Indonezije, devet iz Velike Britanije, četiri Belgijanca, četiri Nijemca, troje ljudi s Filipina, jedan Kanađanin i jedan putnik iz Novog Zelanda.

13:13 -Na YouTube se već jučer i danas pojavilo nekoliko snimaka za koje se tvrdi da prikazuju pad malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini. Ova posljednja snimka dokazuje teoriju da je avion srušen, a je li autentična -  to tek treba utvrditi.Video pogledajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:49 - Moskva treba priznati svoju odgovornost za osiguravanje napretka mirovnog procesa u Ukrajini gdje je potrebno postići primirje kako bi se istražio pad malezijskog putničkog zrakoplova nedaleko od ruske granice, izjavila je u petak njemačka kancelarka AngelaMerkel.

Postoji puno naznaka da je zrakoplov srušen i počinitelji moraju biti izvedeni pred lice pravde, kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti su nam događaji još jednom pokazali da je nužno političko rješenje i prije svega da je Rusija također odgovorna za ono što se događa u Ukrajini u ovom trenutku", rekla je Merkel na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

Dodala je da upućuje "vrlo jasan poziv ruskom predsjedniku i vladi da pridonesu postizanju potitičkog rješenja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neovisna istraga pada zrakoplova treba početi što je prije moguće, smatra Merkel.

Također je rekla da nema alternative dijalogu o Ukrajini s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkel i Putin redovito telefonski komuniciraju i kancelarka od njega traži da iskoristi svoj utjecaj kod separatista i tako pomogne u okončanju sukoba na istoku Ukrajine u kojima su ubijene stotine ljudi.

12:48 - Nekoliko je putničkih zrakoplova u četvrtak letjelo istom rutom kojom se, prije nego što je srušen iznad Ukrajine, kretao i zrakoplov Malaysia Airlinesa na letu MH17, izvijestio je u petak malezijski ministar prometa LiowTiong.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo nekoliko sati prije nesreće nekoliko je putničkih zrakoplova raznih aviokompanija koristilo istu rutu. Piloti zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH17 nisu dobili nikakve naputke u zadnji trenutak da trebaju promjeniti rutu tijekom leta", kazao je Tiong.

Organizacija za međunarodno civilno zrakoplovstvo (ICAO) odobrila je putanju zrakoplova uz napomenu da je ruta sigurna te da su i okolne zemlje odobrile prelijetanja zrakoplova drugih zrakoplovnih kompanija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Petnaest od 16 zrakoplovnih tvrtki, članica udruge azijskih zračnih prijevoznika, koristilo je ovu rutu preko Ukrajine, a slično je i s europskim zračnim prijevoznicima", rekao je Tiong.

12:45- Optužbe Rusa i Ukrajinaca ne prestaju. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da nije istina da je Rusija upletena u pad zrakoplova. Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je pak rekao da je ovo "zločin protiv čovječanstva" te je zatražio hitan sastanak Vijeća sigurnosti. Ukrajinski separatisti i ukrajinska vlada porekli su bilo kakvu umiješanost u ovu nesreću, javlja USA Today.

12:35 -
Spasioci su do sada pronašli 181 tijelo. Zrakoplovna kompanija Malaysia Airlines poslala je 40 svojih predstavnika u Amsterdam kako bi izrazili sućut i podršku obiteljima poginulih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa



12:20 -
Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) GlenThomas, koji je trebao sudjelovati u radu Konferencije o AIDS-u u Melbourneu, među poginulim je putnicima malezijskog zrakoplova koji je u četvrtak srušen nad Ukrajinom, izjavio je u petak dužnosnik službe za odnose s javnošću te organizacije GregoryHartl.

"U dubokoj boli obavještavamo vas da je u nesreći malezijskog zrakoplova nad Ukrajinom život izgubio jedan od naših kolega, Glenn Thomas, koji je putovao na Međunarodnu konferenciju o AIDS-u u Melbourneu", stoji u priopćenju UN-a iz Ženeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glen Thomas bivši je zaposlenik BBC-a i bavio se pitanjima "javnoga zdravstva". Bio je cijenjen među kolegama i novinarima akreditiranim pri UN-u. Hartl je dodao da među putnicima nije bilo drugih zaposlenika UN-a.

10:38 -

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spasioci su dosad pronašli 121 tijelo od 298 putnika koliko ih je bilo u avionu.

10:30 - Prema posljednjim informacijama među 298 putnika srušenog malezijskog zrakoplova, bila su 173 Nizozemca, 27 Australaca, 44 Malezijca, 12 Indonežana, devet Britanaca, četiri Nijemca, četiri Belgijca, tri Filipinca te jedan Kanađani i jedan Novozelanđanin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:20 - Malezijski zrakoplov Boeing 777 s 298 putnika, od kojih je čak 80 djece, navodno je srušila grupa proruskih kozačkih militanata blizu sela Čornukin u regiji Lugansk, oko 80 kilometara sjeverozapadno Donjecka. Tako barem tvrdi ukrajinska sigurnosna služba koja je svoju tvrdnju potkrijepila transkriptima telefonskog razgovora između ruskih vojnih obavještajaca i pripadnika terorističkih skupina.

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Ostaci Malaysia Airlinesa

9:50 - Malezijski zrakoplov s 298 putnika i članova posade pao je u četvrtak u istočnoj Ukrajini, a ako bude potvrđeno da ga je srušila raketa to će biti najsmrtonosniji napad na komercijalni putnički zrakoplov od šezdesetih godina prošloga stoljeća. OVDJE možete naći popis pet najsmrtonosnijih napada na putničke zrakoplove.

9:00 - Britanski bračni par Barry i IzzySim zajedno sa svojom bebom izbjegao je sigurnu smrt u posljednji tren jer na letu MH17 više nije bilo slobodnih sjedala. Više pročitajte OVDJE.

8:40 - Među putnicima malezijskoga zrakoplova srušenog iznad Ukrajine bio je i utjecajni nizozemski znanstvenik i stručnjak za AIDS JoepLange, a zajedno s njim na 20. Međunarodnu konferenciju o AIDS-a putovali su i brojni drugi znanstvenici koji su se nalazili u istom avionu, izvijestio je u petak Langeov australski kolega DavidCooper. Više pročitajte OVDJE.

07:30 - Američki predsjednik BarakObama zatražio je međunarodnu istragu kako bi se utvrdile sve okolnosti pada malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini, uz inzistiranje da svi dokazi povezani s padom ostanu na mjestu nesreće dok međunarodni istražitelji ne završe istragu i utvrde što se dogodilo, priopćila je Bijela kuća.

'To nije incident, nije katastrofa, to je teroristički čin!'

Kijev optužuje Ruse, separatisti nude prekid vatre

'Avion je počeo ponirati s velike visine i onda sam čuo dvije eksplozije!'

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Ostaci Malaysia Airlinesa

U telefonskim razgovorima s ukrajinskim predsjednikom PetromPorošenkom i malezijskim premijerom NajibomRazakom Obama je rekao da će američki stručnjaci odmah pružiti svu moguću pomoć kako bi što prije došlo do međunarodne istrage.

I njemačka kancelarka AngelaMerkel zatražila je hitnu i neovisnu međunarodnu istragu na mjestu nesreće malezijskog zrakoplova na istoku Ukrajine.

Glasnogovornik njemačke Vlade rekao je kako su Merkel šokirale sumnje da je zrakoplov pogođen i srušen s tako velike visine, no ako se sumnje potvrde, njemačka kancelarka ocjenjuje da će to dovesti do daljenje eskalacije sukoba u istočnoj Ukrajini.

07:00 - Među 298 putnika srušenog malezijskog zrakoplova, bila su 154 Nizozemca, 27 Australaca, 23 Malezijca, 11 Indonežana, šest Britanaca, tri Filipinca i jedan Kanađanin, dok je nacionalnost ostalih 47 putnika zasad nepoznata, objavio je voditelj europskih poslova malezijskog avioprijevoznika.

Nizozemski premijer MarkRutte izjavio je kako je jučerašnji dan bio "crni dan" za Nizozemsku, a pad malezijskog zrakoplova vjerojatno najgora avionska nesreća u nizozemskoj povijesti.

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Ostaci Malaysia Airlinesa

"Ovaj predivni ljetnji dan završio je na najcrnji mogući način", rekao je Rutte u svom obraćanju novinarima na aerodromu Shiphol u Amsterdamu, s kojeg je zrakoplov poletio.

Na svih vladinim zgradama u Nizozemskoj zastave će biti spuštene na pola koplja zbog smrti 154-ero državljana te zemlje.

Malezijski putnički zrakoplov, koji je letio na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur, srušio se jučer u istočnoj Ukrajini, oko 60 kilometara od granice sa Rusijom, a nitko od putnika i članova posade nije preživio nesreću.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo