Fotografija kao dokaz? / Proruski separatisti su srušili malezijski zrakoplov?

Image

Jedna slika prikazuje trenutak neposredno nakon što je ispaljena raketa, a Ukrajinci tvrde da je riječ baš o onoj koja je pogodila sam avion.

20.7.2014.
9:00
VOYO logo

Nakon što su ukrajinski čelnici ustvrdili da posjeduju dokaze da su za obaranje malezijskog Boeinga odgovorni proruski separatisti na istoku države, ukrajinska je obavještajna zajednica objavila nekoliko fotografija na kojima se vidi sustav za lansiranje projektila BUK, prenosi Jutarnji list.

Jedna slika prikazuje trenutak neposredno nakon što je ispaljena raketa, a Ukrajinci tvrde da je riječ baš o onoj koja je pogodila sam avion. Fotografija je zabilježena u blizini mjesta Snižne, odakle su separatisti navodno napali Boeing.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je trag rakete koja je udarila Boeing", izjavio je šef ukrajinske obavještajne zajednice Vitalij Naida pokazujući sliku za koju tvrdi da je zabilježena samo dvije sekunde prije udara, odnosno desetak sekundi nakon lansiranja. Od tla do aviona trebalo joj je, dakle, 12 sekundi, a putovala je brzinom od preko 3.000 kilometara na sat.

https://www.jutarnji.hr/multimedia/archive/00683/projektil-460_683861S0.jpg

Sigurnosni ekspert Jonathan Eyal tvrdi da rakete lansirane iz sustava BUK iza sebe uistinu ostavljaju bijeli trag vidljiv na ukrajinskoj fotografiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga mora dobiti pristup mjestu pada MH17

Američki državni tajnik John Kerry u telefonskom je razgovoru s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim u subotu navečer istaknuo da istražitelji moraju dobiti potpun pristup mjestu pada malezijskog putničkog zrakoplova sruđenog u istočnoj Ukrajini.

Sjedinjene Države su 'vrlo zabrinute' izvješćima da se odnose ostaci žrtava i zrakoplova srušenog u četvrtak u području pod nadzorom proruskih pobunjenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Washington je jednako zabrinut što se onemogućuje pristup međunarodnim stručnjacima i promaračima Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, objavio je State Department.

"To je neprihvatljivo i uvreda je za sve one koji su izgubili svoje najmilije kao i za dostojanstvo koje žrtve zaslužuju", rekla je Kerryjeva glasnogovornica Jen Psaki u izjavi kojom 'poziva Rusiju da ispuni svoje obveze i javno pozove separatiste da to učine'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ranijem telefonskom razgovoru Lavrov i Kerry su se dogovorili da svi dokazi srušenog zrakoplova kompanije Malaysia Airlines uključivo crne kutije, moraju biti dostupni međunarodnoj istrazi, a stručnjacima omogućen pristup na mjesto nesreće.

"Dogovorili su se da je potrebno osigurati apsolutnu nepristranu, neovisnu i otvorenu istragu o rušenju malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini 17. srpnja", navodi se u izjavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Ostaci Malaysia Airlinesa

Tko je srušio zrakoplov?

SAD je objavio da je zrakoplov bio pogođen projektilom zemlja zrak ispaljenim s teritorija koji nadziru proruski pobunjenici. Iako nije optužio Rusiju za rušenje zrakoplova na letu MH17 u kojem je poginulo 298 osoba, američki predsjednik Barack Obama optužio je u petak Rusiju da je odgovorna jer nije prekinula nasilje na istoku Ukrajine zbog čega se dogodila nesreća.

Američki dužnosnici drže uvjerljivima zvučne zapisi koje je objavila ukrajinska vlada, a na kojima ruski časnici i pobunjenici razgovaraju o rušenju zrakoplova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moskva stalno odbacuje optužbe službenog Kijeva da preko granice opskrbljuje proruske pobunjenike oružjem i ljudstvom.

Ukrajinska vlada ističe da ima uvjerljive dokaze da je Boeing 777 bio pogođen ruskim sustavom za navođenje raketa SA-11 koji ne samo da je bio dopremljem iz Rusije već su tri ruska stručnjaka njime rukovala i zatim ga vratila preko granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivajući se na procjene američke obavještajne službe u subotu navečer je Wall Sreet Journal objavio da je Moskva opskrbila pobunjenike sofisticiranim sustavom protuzračne obrane, što odgovara dokazima koje je iznijela Ukrajina. Američki obavještajci vjeruju da je sustav vraćen u Rusiju nakon pada zrakoplova.

Podsjećamo, u četvrtak se zrakoplov Malaysia Airlines s 298 ljudi srušio u istočnoj Ukrajini. Boeing 777 srušen je ruskim sustavom projektila zemlja-zrak Buk u blizini ruske granice u selu Grabovo.

Među 298 putnika srušenog malezijskog zrakoplova bila su 173 Nizozemca, 44 Malezijca, 27 Australaca, 12 Indonežana, devet Britanaca, četvero Belgijaca, četvero Nijemaca, tri Filipinca, jedan Novozelanđanin i jedan Kanađanin, dok je nacionalnost ostalih putnika zasad nepoznata, objavio je voditelj europskih poslova malezijskog avioprijevoznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo