Zapad prijeti Putinu ultimatumom / 'Znamo da je projektil ruski, točno kad i gdje je ispaljen!'

'Prilično je bjelodano da je upotrijebljen sustav koji je dopremljen iz Rusije i predan (proruskim) separatistima u Ukrajini', rekao je Kerry u razgovoru za televizijsku mrežu CNN.

20.7.2014.
17:48
VOYO logo

Američki državni tajnik John Kerry rekao je u nedjelju da je "poprilično jasno" da je raketni sustav kojim je srušen malezijski zrakoplov na istoku Ukrajine stigao iz Rusije, kritizirajući usto "grotesknu" situaciju na mjestu nesreće.

"Prilično je bjelodano da je upotrijebljen sustav koji je dopremljen iz Rusije i predan (proruskim) separatistima" u Ukrajini, rekao je Kerry u razgovoru za televizijsku mrežu CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kerry je u razgovoru za mrežu NBC naglasio da postoje "izvanredne indicije" koje ukazuju na odgovornost Rusije i proruskih separatista, ne optužujući ih izravno za raketiranje.

U vezi s time je rekao da Sjedinjene Američke Države na temelju satelitskih snimka "znaju" odakle je ispaljen projektil i "znaju njegovu putanju". "Znamo i vrijeme" kad je ispaljen, kazao je, spomenuvši i razgovor separatista koji su presreli Ukrajinci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pouzdano znamo da Ukrajinci tada nisu raspolagali takvim (raketnim) sustavom na tom području i u okolici. Dakle, trag vodi izravno prema separatistima", rekao je Kerry na CNN-u.

Govoreći o stanju na području pada malezijskog zrakoplova, Kerry je rekao da je "to što se događa doista groteskno", ističući da je to "suprotno svemu što su (ruski) predsjednik (Vladimir) Putin i Rusija rekli da će učiniti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je slučaj "pijanih separatističkih vojnika koji gomilaju trupla na kamione, uklanjajući trupla i dokaze s mjesta nesreće". "Rusija mora nešto učiniti i promijeniti zbivanja", kazao je.

Image
Foto: Twitter/RT
Image
Foto: Twitter/RT

Zapad prijeti Putinu ultimatumom!

Rusija mora surađivati s ostatkom svijeta i dopustiti istragu pada malezijskog aviona, ili joj slijede nove sankcije. Takav su ultimatum VladimiruPutinu uputili lideri Njemačke, Francuske i Velike Britanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U idućih 48 sati mora pustiti međunarodne istražitelje na mjesto pada aviona inače će u utorak doživjeti dodatni napad na rusku ekonomiju. Zasad - pobunjenici odbijaju suradnju - tijela spremaju u hladnjače u vlakovima, i ne žele reći kamo ih šalju - a potvrdilo se i da imaju crnu kutiju.

Tijela mrtvih ukrcana u hladnjače, Malezija ih traži prije kraja ramazana

Malezijski premijer NadžibRazak zatražio je u nedjelju da se tijela Malezijaca stradalih u zrakoplovu srušenom u Ukrajini vrate kući prije kraja muslimanskoga svetog mjeseca ramazana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ramazan traje otprilike do 28. srpnja, piše dpa.

"Želimo da se žrtve vrate prije Hari Raye (završetka ramazanske svetkovine), prenio je malezijski portal Malaysiakini premijerove riječi izrečene u glavnome gradu Kuala Lumpuru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malezijske će vlasti vratiti one koji su identificirani, kako bi mogli počivati na malezijskome tlu", dodao je. "Ne smijemo dopustiti situaciju u kojoj netko može preuzeti mrtve i odvesti ih na nepoznato mjesto", dodao je.

Zasad se ne zna tko je srušio malezijski zrakoplov u kojem je poginulo svih 298 putnika i članova posade, a za to zlodjelo međuosobno se optužuju ukrajinske vlasti i proruski separatisti. Malaysian Airilnes u nedjelju je objavio da "iz poštovanja prema našoj posadi i putnicima" ukida kod MH17, pod kojim se vodio svakodnevni let na relaciji Amsterdam - Kuala Lumpur, pa tako i onaj u četvrtak, kad je srušen Boeing 777. Od 25. srpnja taj će let imati kod MH19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti je prijevoznik tako postupio i prije četiri mjeseca kad je nestao avion koji je letio iz Kuala Lumpura u Peking. Avion na letu MH370 i MH371 još nije pronađen, nepoznata je sudbima 239 putnika i članova posade, iako se vjeruje da su svi poginuli u Indijskome oceanu, a avioprijevoznik je odlučio da se više neće koristiti ni tim kodovima.

Tijela žrtava iz malezijskog zrakoplova u vagonima-hladnjačama

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Žrtve, Pad malezijskog zrakoplova


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrtva tijela s mjesta pada malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini prevezena su na obližnju željezničku postaju i ukrcana u vagone-hladnjače, izjavio je u nedjelju Michael Bociurkiw, glasnogovornik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), a prenose svjetske novinske agencije.

Njegov tim bio je na željezničkoj postaji u Torezu i vidio je da su u tri vagona-hladnjače vreće s mrtvim tijelima označene brojevima. Promatračima OESS-a je rečeno da je u vlaku 169 mrtvih tijela, ali oni nisu mogli provjeriti i potvrditi tu brojku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruska novinska agencija RIA Novosti izvijestila da je vlak krenuo prema Donjecku, ali je tu informaciju opovrgnuo Aleksander Borodaj, "premijer" samoproglašene "Narodne Republike Donjeck".

Borodaj je rekao da nije planiranano odvoženje posmrtih ostataka prije dolaska međunarodnog tima stručnjaka. Iako je međunarodna javnost oštro kritizirala uklanjanje tijela žrtava s mjesta nesreće, Borodaj je ustvrdio da je to učinjeno zbog vrućine i zaštite od divljih životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jučer smo počeli premještati mrtva tijela jer nismo mogli više čekati zbog vrućine i zbog toga što ima puno pasa i divljih životinja", objasnio je Borodaj.

"Premjestili smo mrtva tijela iz poštovanja prema obiteljima", kazao je on, dodajući da bi bilo nehumano ostaviti ih tamo u tim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, u Torez je premješteno 156 mrtvih tijela, pa u ovom trenutku vlada zbrka oko točnog broja tijela u vagonima hladnjačama, osobito zato što je jedan ukrajinski dužnosnik kazao da je "prebačeno 192 tijela i osam dijelova tijela".

Ukrajinske hitne službe su priopćile da su dosad pronašle posmrtne ostatke 196 od 298 žrtava, a njihov glasnogovornik je rekao da potragu otežavaju naoružani separatisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinska vlada i proruski separatisti postigli su u nedjelju preliminarni dogovor o uklanjanju tijela s mjesta nesreće leta MH17 Malaysia Airlinesa.

Međutim, i dalje ostaje pitanje hoće li strani istražitelji dobiti slobodan i puni pristup mjestu nesreće. Zapadni čelnici prijete Rusiji novim krugom sankcija ako ne iskoristi svoj utjecaj i izvrši pritisak na separatiste da omoguće pristup istražiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik ukrajinske vlade Volodimir Grojsman potvrdio je da će se posmrtni ostaci žrtva čuvati u vagonima-hladjačama. Po njegovim riječima, oni bi trebali biti prevezeni u Harkiv, više od 250 kilometara sjeverno od mjesta pada zrakoplova i daleko od teritorija koji je u rukama pobunjenika.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo