ne očekuju poboljšanje / Građani pesimistični: Većina ne vidi izlaz iz lošeg stanja u Hrvatskoj

Image
Foto: RTL

Najistaknutijim problemima ispitanici vide političku korupciju, nezaposlenost i kolaps gospodarstva, a potom slijedi nizak standard, pokazalo je istraživanje Instituta Ivo Pilar.

21.7.2014.
14:21
RTL
VOYO logo

Velika većina hrvatskih građana stanje u državi općenito ocjenjuje lošim i uglavnom ne vjeruje da će doći do poboljšanja, a kao tri najistaknutija problema u društvu izdvaja političku korupciju, nezaposlenost i kolaps gospodarstva, pokazuje istraživanje Instituta Ivo Pilar.

Situaciju u Hrvatskoj vrlo dobrom ocijenilo je samo 1,7 posto ispitanika, uglavnom dobrom njih 8,6 posto, dok stanje u zemlji uglavnom lošom vidi 38,5 posto, a vrlo lošom 46 posto ispitanika. Njih 3,8 posto ne zna odgovor, a bez odgovora bilo je 1,5 posto ispitanih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Institut Ivo Pilar istraživanje je proveo terenskom usmenom anketom u razdoblju od 24. ožujka do 8. svibnja na nacionalno reprezentativnom, slučajnom uzorku punoljetnog stanovništva, kojim je obuhvaćeno 1000 osoba na 143 lokacije.

Najistaknutijim problemima ispitanici vide političkukorupciju (71,2 posto), nezaposlenost (68 posto) i kolapsgospodarstva (38,1 posto), a potom slijedi nizak standard (37,6 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani uglavnom ne očekuju da će se njihova osobna situacija, kao i situacija u društvu, u iduće dvije-tri godine poboljšati.

Tako njih 7,4 posto očekuje da će se u navedenom razdoblju njihova osobna situacija znatno pogoršati, 15,9 posto da će se donekle pogoršati, a 45,6 posto da će ostati ista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da će im se osobna situacija donekle poboljšati drži 16,9 posto ispitanih, da će se izrazito poboljšati 4,7 posto, dok ih 9,4 posto ne može procijeniti, a samo 0,2 posto nije dalo odgovor.

Da će se stanje u Hrvatskoj općenito pogoršati smatra 17,5 posto, donekle pogoršati 23,2 posto, a da će ostati isto 31,3 posto ispitanih. Da će se donekle poboljšati smatra 16,4 posto, da će se izrazito poboljšati samo 2,1 posto ispitanih, a ne može procijeniti 7,9 posto, te je bez odgovora 1,7 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveće povjerenje ispitanici imaju u Hrvatsku vojsku i predsjednikaRepublike, a najmanje vjeruju Saboru, Vladi i političkimstrankama.

U ocjenjivanju od jedan do deset Hrvatska vojska dobila je ocjenu 5,38, predsjednik Republike 4,65, a slijede policija s ocjenom 4,3 te UN (4,03), Europski parlament (3,54), pravosuđe (3,11), Sabor (2,27), Vlada (2,14) i stranke (1,73).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mogućnost prijevremenih izbora vjeruje nešto više od petine ispitanika. Da će do njih sigurno doći smatra 9,5 posto ispitanika, a da će vjerojatno doći 18,1 posto.

Da do izbora sigurno neće doći smatra 24,1 posto, a da vjerojatno neće biti prijevremenih izbora smatra 30,9 posto ispitanih. Odgovor na to pitanje ne zna 16,4 posto, dok ih 1,1 posto nije dalo odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anketno istraživanje "Pilarov barometar hrvatskoga društva" usmjereno je prvenstveno na prikupljanje empirijske građe za znanstveno publiciranje, no njegovi rezultati mogu biti zanimljivi i široj javnosti, napominje Institut. U istraživanju su obrađeni i podaci o političkoj orijentaciji ispitanika, aktualnim pitanjima, gospodarstvu, kriminalu, socijalnim problemima, okolišu, standardu građana i dr.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo