Nagle i brze promjene / Klimatske anomalije sve češće: Kakav će biti kolovoz?

Image
Foto: RTL

Kolovoz se očekuje topliji od prosjeka, ali to ne znači da možemo reći da će biti lijepo i sunčano.

21.7.2014.
15:26
RTL
VOYO logo

Trenutačno pogoršanje vremena, koje su prognostičari ocijenili opasnim i izdali upozorenje javnosti, pripada klimatskim anomalijama koje će se sve češće ponavljati, smatraju stručnjaci.

Karaktriziraju ga lokalni pljuskovi, grmljavina, ponegdje i jače nevrijeme, koje je već zahvatilo Istru i premiješta se sredinom dana i poslijepodne na središnje i sjeverozapadne krajeve, a navečer i u noći zahvatit će Slavoniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono će uvjetovati niže temperature od prosjeka do srijede, nakon čega možemo očekivati postupno smirivanje vremena i rast temepratura, ali ne posve stabilno vrijeme", rekla je prognostičarka DHMZ-a Nataša Strelec-Mahović.

"I ja sam se jutros zapitao koje je godišnje doba, a očekuju nas sve čudnije promjene", rekao je klimatolog s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu Branko Grisogono.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolovoz se očekuje topliji od prosjeka, ali to ne znači da možemo reći da će biti lijepo i sunčano", dodala je Nataša Strelec-Mahović i podsjetila na lipanj, koji je također bio topliji od prosjeka, ali je imao vruć početak i snažne kišne epizode.

Nagle i brze promjene

"Imat ćemo sve čudnija zbivanja s klimom jer smo definitivno ušli u zatopljenje, a u toplijem okolišu moguće je očekivati dinamičnije procese i veće razlike nego u hladnijem, gdje su svi procesi usporeni", objasnio je Branko Grisogono.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema nikave dvojbe da je riječ o zatopljenju i za tako nagle i brze promjene nemamo primjera u zadnjih pedeset tisuća godina.

"Ti su procesi prije bili prirodni i umjereniji, a sada prvi put imamo situaciju da porast uljičnog diokisa u atmosferi ide ispred temperature, što je znak da se ne radi samo o prirodnim promjenama", rekao je Grisogono.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekompetentna tumačenja

On je kritizirao medije koji daju prostor nekompetentnim tumačenjima da je riječ o posljedicama sasvim prirodnih pojava.

"Ti 'akademicima opće prakse' nemaju znanstvene radove niti su upućeni u ta zbivanja", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedini kompetentan je DHMZ, koji ima 18 doktora znanosti i već dugo šalje jasne signale da se s klimom zbivaju čudne stvari", ocijenio je Grisogiono i izrazio nezadovoljstvo reakcijama mjerodavnih uprava.

"Hrvatska očito zaostaje u mjerama adaptacije na klimatske promjene jer nije moguće primijetiti nikakve ativnosti na tom području. Čovjek iskonski ima potrebu promatrati prirodu i jako smo osjetljivi na pljuskove, poplave, suše, itd.", rekao je Grisogono i dodao da su znanstvenici njegove struke vrlo skeptični u zaključcima jer nastaju na temelju jako dugog statističkog niza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O znakovima klimatskim promjenama također mogu dosta reći one struke koje neposredno promatraju prirodu, kao što su agronomi i šumari", zaključio je Grisogono.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo