crno predviđanje budućnosti / Zastrašujuće posljedice nuklearnog rata: smrt, glad i bolesti

Image
Foto: RTL

Znanstvenici su napravili simulaciju relativno malog nuklearnog sukoba koji bi prouzročio milijune, a možda i milijarde izgubljenih ljudskih života, kao i devastaciju Zemlje od koje bi se oporavljala desetljećima. Stoga, upozoravaju supersile da ni ne pomišljaju na nuklearne sukobe.

22.7.2014.
7:00
RTL
VOYO logo

Grupa znanstvenika izradila je računalni simulaciju posljedica ‘ograničenog’ nuklearnog rata koji prikazuje zastrašujuću sliku budućnosti nakon uporabe atomskih bombi.

Naime, projekt Višedesetljetno globalno hlađenje i nezamisliv nestanak ozona nakon regionalnog nuklearnog sukoba uprizorio je posljedice regionalnog nuklearnog rata između Indije i Pakistana, u kojem bi svaka strana detonirala 50 bojevih glava od 15 kilotona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva posljedica nuklearne razmjene bila bi podizanje čak pet milijuna tona crnog ugljika u atmosferu. Poput pepela, crni ugljik bi blokirao sunčeve zrake i trovao ljude.

Zatim bi padala otrovna kiša koja bi trovala preživjele i devastirala ostatak čovječanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperatura na Zemlji bi počela rapidno padati. Nakon prve godine, temperatura bi pala 1 Celzijev stupanj, a nakon pet godina prosječne temperature bile bi 1,5 stupnjeva niže nego danas. Nakon dvadeset godina, Zemlja bi se ponovno počela grijati, i temperature bi se vratile na samo 0,5 stupnjeva hladnije nego danas.

Zemlja bi mogla izgubiti od 20 do čak 50 posto ozonskog omotača, čime bi se pojačala štetnost UV zračenja za čak 80 posto. Preživjeli bi bili izloženi riziku od raka kože.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi i poljoprivreda bila uništena, nuklearna katastrofa bi mogla uzeti još milijune, a možda i milijarde života.

Znanstvenici naglašavaju kako je ovdje riječ o simulaciji relativno malog nuklearnog ata između dvije umjereno naoružane nuklearne nacije, Indije i Pakistana. Stoga, uzozoravaju da se supersile poput Rusije i SAD-a ne upuštaju u nuklearne sukobe jer bi posljedice bile nesagledive. Štoviše, uvjeravaju ih da se razoružaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo