ZAKLJUČCI SASTANKA U BRUXELLESU / Vesna Pusić za RTL Danas o novim sankcijama Rusiji

Punih pet dana trebalo je proruskim pobunjenicima da tijela poginulih iz srušenog malezijskog zrakoplova predaju ukrajinskim vlastima. U Bruxellesu odlučuju o širenju sankcija Rusiji o čemu smo uživo u RTL-u Danas razgovarali s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

22.7.2014.
19:06
VOYO logo

Punih pet dana trebalo je proruskim pobunjenicima da tijela poginulih iz srušenog malezijskog zrakoplova predaju ukrajinskim vlastima. Na dosad neviđen način, na press konferenciji, istražiteljima su dali i crne kutije iz aviona.

U međuvremenu u Bruxellesu odlučuju o širenju sankcija Rusiji o čemu smo uživo u RTL-u Danas razgovarali s ministricom vanjskih i europskih poslova VesnomPusić.

Sastanak je netom završio, možete li nam reći koji su zaključci Vijeća ministara?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo dugačka rasprava u kojoj su sudjelovali svi ministri vanjskih poslova EU o Ukrajini odnosno o dramatično promijenjenoj međunarodnoj situaciji nakon rušenja malezijskog aviona u kojem je poginulo gotovo 300 ljudi. Počelo je izlaganjem nizozemskog ministra vanjskih poslova. Zaključci Vijeća za vanjske poslove formulirani su u osam točaka. Glavne stvari su ubrzavanje priprema za provođenje zaključaka Europskog vijeća od prošlog tjedna, do četvrtka dopunjavanje liste osoba i tvrtki uključujući i onih iz Ruske federacije koje će biti uključene na listu sankcioniranih, treće; do konca tjedna prezentacija od strane Komisije jednog, ja bih rekla kvalitativnog skoka, to se zvalo nekad treći korak u sankcijama, dakle prezentacija sankcija za gospodarstvo, pogotovo u području tržišta kapitala, visokih tehnologija uključujući onih vezanih za energetiku i još nekoliko područja.

Što bi to konkretno značilo, ta treća faza?

Treća faza znači vjerojatno momentalno će se vidjeti reakcija i na moskovskoj burzi, znači de facto ekonomske sankcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji li spremnost u EU za to? Imate li informacija o učinku dosadašnjih sankcija i je li se moglo spriječiti da dođe do ovakve eskalacije?

Postoji učinak dosadašnjih sankcija i što se tržišta kapitala i burze u Rusiji tiče. Ovo svakako nije bio događaj koji, koliko je sada vidljivo, je na bilo koji način planiran s ruske strane, ali s druge strane dogodio se zbog transfera oružja i teškog naoružanja. Naravno da se mogao spriječiti i to na način da se pobunjenici s ukrajinske strane ne naoružavaju na taj način.

Je li EU mogla učiniti više? U ovakvoj situaciji je li normalno da postoje neki vojni sporazumi s Rusijom? Francuska ima neku isporuku oružja na što je ukazala i Velika Britanija.

Između ostalog i to područje, dakle trgovina oružjem, odnosno izvoza oružja u Rusiju, bi došlo pod ovu kapu sankcija čiji prijedlog priprema Komisija.

U kontekstu ukrajinske krize je osiguravanje energetske neovisnosti Europe. Je li točno da je Europska komisija kao prioritet stavila i LNG terminal na Krku?

Apsolutno, ne znam da li je baš na vrhu, ali svakako u prvim prioritetima energetskih projekata EU nalazi se i naš LNG terminal na Krku i Hrvatska je u ovih godinu dana postala jedna od vrlo važnih energetskih točaka na karti Europe, a i vrlo važnih čiimbenika europske energetske sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo