MINISTAR Vrdoljak potvrdio / Gradi se LNG terminal na Krku, sudjelovat će i Europska komisija

LNG terminal na Krku više nije samo hrvatski, nego i strateški interes Europske unije. To je prije ministrice vanjskih poslova potvrdio i ministar gospodarstva koji je izgradnju postrojenja za prekrcaj tekućeg plina najavio najkasnije do 2020.

22.7.2014.
19:05
VOYO logo

Platili su! U 1000 kilometara novih magistralnih plinovoda Plinacro je proteklih godina uložio 600 milijuna eura. Moderna mreža dobro će doći kad Hrvatska izgradi svoj LNG terminal, koji je, tvrdi ministar, dospio na listu prioriteta Europske komisije.

"Vjerojatno je pomogla i danas kriza u Ukrajini koja je pokazala da novi dobavni pravci se moraju napraviti, ali i pored toga mislim da je dovoljno ozbiljan bio naš nastup da bi LNG bio jedan od strateških projekata Europske komisije", rekao je ministar IvanVrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više nego ikad prije Komisija pokušava smanjiti ovisnost Europe o ruskom plinu i osigurati stabilnu opskrbu. Hrvatska će zato za LNG zatražiti novac iz europskog fonda -  idući mjesec za izradu dokumentacije, a iduće godine za izgradnju terminala.

"Očekujem da ćemo u tom nekom ubrzanom postupku do 2019., najkasnije do 2020. imati izgrađeni terminal", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U izgradnji LNG terminala neophodna je i izgradnja evakuacijskih plinovoda. Iznos te investicije je 440 milijuna eura", izjavio je MarinZovko, predsjednik Uprave Plinacroa.

Terminal za ukapljeni plin težak je 630 milijuna eura. U priželjkivanom slučaju, pola tog novca pokrit će europski fond. No u stvarnosti se još čeka lokacijska dozvola za gradnju u Omišlju na Krku, koja je nadomak izdavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije toga je potrebno da Vlada RH proglasi projekt od strateškog značaja za RH i odmah nakon toga možemo dobiti lokacijsku dozvolu u roku 8 dana", rekao je MladenAntunović, direktor tvrtke LNG Hrvatska.

Geografski idealno smješten, domaći terminal lako bi primio tankere s ukapljenim plinom, koji bi se ondje prekrcao i distribuirao prema cijeloj srednjoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba ga ubrzati, ali on i kasni zato jer se dosad nisu stekli svi uvjeti, on ima smisla ako imate sirovinu koja dolazi. Sada je interes velik i projekt se mora ubrzati", rekao je predsjednik IvoJosipović.

Energetski stručnjak StevoKolundžić podsjeća da Hrvatskoj što prije trebaju novi sigurni dobavni pravci, poput Jadransko-jonskog plinovoda, ali i da prilika za LNG zbog ukrajinsko-ruske krize nikad nije bila bolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobra je prilika da se to realizira, tim više što i Sjedinjene Američke Države sa svojom ogromnom proizvodnjom prirodnog plina reflektira na izvoz, a Europa je značajno tržište za njihove aspiracije", rekao je.

Višom silom Hrvatska bi tako mogla ostvariti investiciju o kojoj se 25 godina samo pričalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo