počast žrtvama / Nizozemska dočekala prva tijela iz srušenog zrakoplova

Posmrtni ostaci prvih žrtava leta MH17 stigli su u Nizozemsku u srijedu poslijepodne, gotovo tjedan dana nakon tragedije u kojoj je poginulo 298 ljudi, a dočekali su ih kraljevski par i obitelji u zračnoj luci Eindhoven.

23.7.2014.
18:32
VOYO logo

Šest dana nakon rušenja malezijskog aviona tijela poginulih dopremljena su u Nizozemsku. U toj zemlji je proglašen Dan žalosti, a odmah po slijetanju aviona, odana je počast svim žrtavama.

U Eindhovenu su ih dočekali nizozemski premijer i kraljevski par i tužna svečanost. Vojnici su 40 lijesova prebacili u mrtvačka kola. Dostojanstveno, gotovo s vojnim počastima, u potpunoj suprotnosti s dosadašnjih šest dana kad su tijela poginulih trunula na vrućini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednako svečano ispraćeni su iz Harkiva. Ukrajinski vojnici lijesove su nosili do aviona.

"Ovdje smo danas kao predstavnici svih naroda koje je pogodila tragedija leta MH17. Odajemo počast svim izgubljenim životima i ispraćamo ih dok kreću na svoj put kući", rekao je šef australskog istražnog tima Angus Houston.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će to dug put. Pred nama je bolan proces identifikacije. Ali nizozemska vlada želi umiriti članove obitelji i reći im da ćemo identifikaciju obaviti najbrže moguće, s punim poštovanjem ljudskog dostojanstva", kazao je  predstavnik Nizozemske vlade Hans Docter. 

No problem je što na broju nisu svi putnici - bilo ih 298 - pobunjenici su tvrdili da su ih pronašli 280 - no zapravo ih ima samo 200.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski obavještajci tvrde da imaju dokaze da su proruski separatisti premještali tijela i podmetali dijelove drugih aviona na mjesto pada. Isto misli i OESS.

"Vidjeli smo promjene na mjestu pada, posebno tamo gdje su bila krila i spremnici s gorivom. Neki su dijelovi aviona podijeljeni na nekoliko komada", pojasnio je glasnogovornik OESS-a Michael Bociurkiw.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema sumnje da pobunjenici ometaju istragu. Europski ministri vanjskih poslova Rusiji su zbog svega uveli sankcije koje mnogi drže preblagima i neučinkovitima. Među njima je Angela Merkel. Ukrajina zato donosi svoje.

"Ukrajina će nametnuti sanckije svakom pojedincu s ruskom putovnicom koji podupire teroriste i separatiste u Ukrajini, direktno ili indirektno", poručio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinci tvrde da imaju dokaze da je u sve umiješana ruska vlada.

"Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova primilo je nepobitne dokaze o umiješanosti ruskog ministra obrane u direktne aktivnosti o predaji oružja, tenkova i artiljerije teroristima Narodne Republike Donjeck i Luhansk", otkrio je Anton Gerašenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritisak cijelog svijeta ni Rusiju ni pobunjenike nije omeo. 35 kilometara od mjesta pada MH17 oborili su još dva aviona. Ovog puta ukrajinske vojne zrakoplove. Piloti su navodno na vrijeme iskočili.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo