Vođa separatista se brani / 'Na našem prostoru nije bilo BUK raketnog sustava!'

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Vođa proruskih separatista kazao je za BBC kako njegove snage ne posjeduju raketni sustav Bulk za kojeg se vjeruje da je korišten u rušenju zrakoplova Malaysia Airlinesa u kojem je poginulo 298 osoba.

24.7.2014.
9:31
AP
VOYO logo

Nakon što je jučer jedan od glavnih vođa proruskih pobunjenika Aleksandar Hodakovski u ekskluzivnom intervjuu za Reuters priznao kako separatisti posjeduju protuzračne rakete za koje Amerikanci tvrde da su srušile malezijski zrakoplov s 298 ljudi, javio se njegov šef, vođa proruskih separatista.

Premijer samoproglašene Narodne republike Donjeck AleksandarBorodaj izjavio je za BBC kako njegove snage na posjeduju raketni sustav BUK za kojeg se vjeruje da je korišten u rušenju zrakoplova Malaysia Airlanes u kojem je poginulo 298 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, nismo dobili BUK i na našem prostoru nije bilo tog raketnog sustava", kazao je Borodaj za BBC.

Borodaj je prvo negirao da je vidio fotografije koje dokazuju navodnu prisutnost BUK-a obližnjem gradu Snižnje, no kasnije je kazao kako su fotografije lažne.

Vezano za optužbe da su zanemarivali tijela žrtava, Borodaj je kazao da su im promatrači OESS-a rekli da će tijela preuzeti stručnjaci.

"Čekali smo prvi dan. Čekali smo drugi dan. Treći dan. Ma dajte. Nijedan stručnjak nije došao. Apsurdno je ostavljati tijela na 30 stupnjeva Celzijusa. To je jednostavno nehumano, to je scena iz horor filmova", izjavio je Bordaj.

Hodakovski je još dan ranije rekao kako je Kijev isprovocirao napad, a nije želio potvrditi porijeklo BUK raketa. Tvrdi da njegova postrojba nije nikada posjedovala BUK, no mogla ga je imati neka druga pobunjenička formacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražitelji odahnuli: Crne kutije leta MH17 su netaknute!

Nikakve promjene nisu utvrđene na crnoj kutiji iz pilotske kabine leta MH17, koji se u četvrtak srušio u Ukrajini i podaci su netaknuti, objavili su u srijedu nizozemski istražitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Crna kutija je oštećena, no memorija je netaknuta i nema nikakvih dokaza ili naznaka da je bila mijenjana", priopćio je Nizozemski ured za sigurnost (OVV) koji će koordinirati istragu zrakoplova kompanije Malaysia Airlines srušenog iznad Ukrajine.

Proruski pobunjenici predali su noću na utorak Nizozemcima crne kutije, koje su zapravo narančaste boje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boeing 777 na letu iz Amsterdama za Kuala-Lumpur vjerojatno je srušen raketom ispaljenom iz područja koje nadziru proruski pobunjenici, smatraju Sjedinjene Države.

Agencija Reuters objavila je u četvrtak intervju s vođom proruskih pobunjenika u Donjecku, AleksandromHodakovskim koji je priznao da su pobunjenici posjedovali raketni sustav BUK i da je sustav možda vraćen u Rusiju kako bi se otklonili tragovi da je bio na ukrajinskom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crne kutije bilježe razgovor u pilotskoj kabini i tehničke podatke leta. Malo je, međutim, moguće da bi one mogle sadržati podatke koji bi otkrili odakle je ispaljena raketa kojom je srušen malezijski zrakoplov.

Američki obavještajci ocjenjuju da je putnički zrakoplov vjerojatno bio srušen "greškom" nedovoljno uvježbanih proruskih separatista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AAIB, britanski ured za istragu zrakoplovnih nesreća preuzeo je crne kutije na analizu. Za četvrtak je najavljena istraga druge crne kutije koja bilježi tehničke podatke leta.

Međunarodnu ekipu čine 24 istražitelja iz Ukrajine, Malezije, Australije, Francuske, Njemačke, Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Rusije te iz Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo