laburisti prozvali vladu / 'Odustajanje od građanskog odgoja je ustupak Katoličkoj crkvi'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Odustajanje od građanskog odgoja je zaokret Vlade prema Katoličkoj crkvi i podilaženje javnosti u svrhu predstojećih parlamentarnih izbora', ocijenila je na konferenciji za novinare v.d. predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli.

25.7.2014.
14:17
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Čelnici Hrvatskih laburista ocijenili su danas da je Vlada odustajanjem od građanskog odgoja kao zasebnog predmeta napravila ustupak Katoličkoj crkvi i time odustala od obećanja iz Plana 21 Zato su najavili da će najesen u saborsku proceduru uputiti zakon o crkvenom porezu, a Vladu pozvali da pokrene inicijativu za revizijom ugovora između Hrvatske i Svete Stolice.

"Odustajanje od građanskog odgoja je zaokret Vlade prema Katoličkoj crkvi i podilaženje javnosti u svrhu predstojećih parlamentarnih izbora", ocijenila je na konferenciji za novinare v.d. predsjednica Hrvatskih laburista NansiTireli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj je zaokret licemjeran, a budući da se mnogi građani time osjećaju izigranima, predložit ćemo zakon o crkvenom porezu, kako bi građani mogli odlučiti hoće li izdvajati novac za financiranje katoličke ili neke druge crkve, ili neće, najavila je Tireli.

Isto tako, zbog gospodarske situacije i podatka da su nam državne rezerve na nuli, smatramo da bi Vlada trebala pokrenuti pregovore o reviziji vatikanskih ugovora, rekla je Tireli podsjetivši da u ugovoru između Hrvatske i Svete Stolice stoji da jedna od strana takvu inicijativu može pokrenuti kad se steknu uvjeti. "Smatramo da su se uvjeti stekli i ozbiljna Vlada bi trebala krenuti u tom smjeru", kaže Tireli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikola Vuljanić drži da je Vladino odustajanje od građanskog odgoja i podilaženje biračima i Katoličkoj crkvi kratkotrajna mjera. "Kroz povijest se vidi da je to bilo loše i za Crkvu i za državu, bilo da je riječ o Borgijama, ili o crkvenim i državnim vlastima u Iranu", rekao je.

Obrazovne kurikulume ne mogu raditi crkvene organizacije, ustvrdio je Vuljanić ocijenivši da se hrvatski obrazovni sustav urušava još od uvođenja "šuvarice". Tada je moto bio da se djeca školuju za udruženi rad, kaže Vuljanić, a do danas se ništa nije promijenilo osim što se ponavlja kako se djecu školuje za tržište rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsko pitanje na čiju podršku u vezi zakona o crkvenom porezu računaju u Saboru, Vuljanić je odgovorio da ima četrdesetak zastupnika modernog liberalno građanskog opredjeljenja koji bi to podržali. Svjesni smo da to nije dovoljno, ali oni predstavljaju oko 800.000 birača i zbog njih ćemo to predložiti, dodao je.

Na pitanje o padu rejtinga stranke Tireli je rekla da nisu zabrinuti, pripremaju se novi programi, a u stranku se upisuju novi članovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vuljanić je poručio da će Laburisti raditi na tome da budu prepoznatljivi kao stranka ljevice, što u Hrvatskoj više nije niti jedna stranka.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo